Proglašeni pobednici festivala Ravno selo: Mesto za buduće velike umetnike (FOTO)

26.06.2023

16:45

0

Prikazano 40 filmova u četiri programske celine

Proglašeni pobednici festivala Ravno selo: Mesto za buduće velike umetnike (FOTO)
Lazar Ristovski na zatvaranju festivala - Copyright Promo/Ravno Selo Film Festival

Pod tradicionalnim sloganom „Selom kruže filmske priče“ sinoć je u Ravnom Selu završen šesti po redu Međunarodni debitantski festival prvog ili drugog filma „Ravno selo“.

Tokom četiri dana trajana Ravno Selo Film Festivala prikazano je 40 filmova u četiri programske celine, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade.

Promo/Ravno Selo Film Festival
 

Lice u fokusu Festivala ove godine bila je Miona Marković, a selekciju vrlo zanimljivih filmova pripremili su selektor glavnog programa Dragan Jeličić i selektor dokumentarnog programa Igor Toholj.

Pet nagrada u pet kategorija

U okviru studentskog programa Akademija Umetnosti iz Novog Sada bila je domaćin svojim kolegama sa Akademije u Banja Luci, pa je publika imala priliku da vidi i najnovije selekcije omladinskih filmova ove dve akademije, a prikazano je i 10 srednjoškolskih filmova.

Žiri je zasedao u sledećem sastavku. Stručni žiri: glumica MIlica Tomašević, dramaturg Kosta Peševski (predsednik) i reditelj Sali Saliji Salini.

Promo/Ravno Selo Film Festival
 

Žiri publike: organizatorka kulturnih dešavanja Maja Maraš, sekretar mesne zajednice Ravno Selo Vuk Jevtović i predsednica Skupštine opštine Vrbas Sanja Žigić (predsednica).

Filmski kritičar Dejan Dabić je bio predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa „Kratkih 100 minuta”, a docent Fakulteta dramskih umetnosti Beograd Ognjen Rakčević je bio predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma. Tradicionalno, žiri je i ove godine dodelio pet nagrada u pet kategorija, a za kreativce bilo je i posebnih nagrada.

"Trag divljači" najbolji film

Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra pripao je Nini Ognjenović  za film "Ovuda će proći put", zlatni klip za najbolji  debitantski film  i novčana nagrada u iznosu od  1.000 EUR dodeljena je za film "Trag divljači"reditelja Nenada Pavlovića. 

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i nagrada u iznosu od 500 evra dodeljena je za film "Indigo Kristal" reditelja Luke Mihailovića. 

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljena je za film "WILL YOU LOOK AT ME" reditelja Shuli Huang.  

Promo/Ravno Selo Film Festival
 

U istoj kategoriji dodeljeno je i specijalno priznanje za najbolji dokumentarni film "Moj crveni film" , reditelja Nenada Pržulja. Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 evra dodeljena je Sari Radusinović za film "Kad zaboraviš juli". U istoj kategoriji Specijalno priznanje za najbolji studentski film pripalo je Vidi Jović za film "Dunavski park".

Novi Dom kulture za neke nove velike umetnike

Pojedini segmenti Festivala, su ove godine na ponos osnivača festivala Lazara Ristovskog i brojnih Ravnoselaca održani u novom Domu kulture.

- Prva etapa našeg cilja je ostvarena. Kao što vidite novi Dom kulture je iza nas. Nije bilo lako svih ovih godina, ali smo uspeli. Dom je napravljen, a uskoro stiže nameštaj i tehnika. Nadam se da ćemo već od septembra startovati sa redovnim programima, počev od bisokopskih filmova, pozorišnih predstava i muzičkih događaja. Ono što mi je posebna želja, a zbog čega je Dom prvenstveno pravljen jeste da mladi iz Ravnog Sela i okolnih mesta aktivno učestvuju u svim programima koje će Dom za njih organizovati.

Promo/Ravno Selo Film Festival
 

Naš cilj je da ovde poniknu neki novi veliki umetnici. Ja sam siguran da u Ravnom Selu ima takvih talenata, a mi smo im sada omogućili mesto gde će te svoje talente ispoljiti i razvijati – izjavio je Ristovski i ovom prilikom se posebno zahvalio svom timu koji je sve ove godine bio uz njega.

Tokom šestog Ravno Selo Film Festivala veliku pažnju izazvao je panel „Filmski festivali – Platforma za susrete filmskih stvaralaca i publike“ na kome su učestvovali brojni predstavnici filmskih festivala u Srbiji.  

Likovna kolonija

Održana je likovna kolonija u kojoj su učestvovali brojni slikari i koji su svoja dela ove godine poklonili novom Domu kulture.

Održana je radionica Animiranog filma koju su vodili Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi. U cilju edukacije, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa tehničkim osnovama izrade animiranog filma i savladaju osnove „stop- motion“ animacije i zajednički realizuju prvi kratki animirani film koji je nastao u Ravnom Selu i prikazana na zatvaranju festivala.

Tradicionalno dodeljena su specijlana priznanja za učesnike radionice koja je deo saradnje sa smotrom đačkih filmova „Filmić” iz Novog Sada.

Deca koja su učestvovala u ovoj radionici su iz Vršca, Smedereva i Ivanjice, a tokom festivala snimili su tri filmića na temu Hrabrost koji su bili prikazani na zatvaranju.

Promo/Ravno Selo Film Festival
 

Festival će ostati upamćen i po odličnom koncertu filmske muzike održanom prvog dana festivala. Popularne melodije filmskih hitova uz pratnju Zrenjaninskih Filharmoničara, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveli su glumci i pevači Sanja Kerkez, Milica Burazer, Vanja Milačić, Miona Marković, Nikola Šurbanović i Luka Maraš.

Podsećamo, Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Vrbas i producentska kuće Zilion film. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike