Versajska palata slavi 400 godina: Odaje Marije Antoanete, sakrivene iza tajnih vrata, otvorene za javnost (FOTO)

27.06.2023

10:00

0

Sobe, uključujući budoar, biblioteku i salu za bilijar, prostiru se na dva sprata

Versajska palata slavi 400 godina: Odaje Marije Antoanete, sakrivene iza tajnih vrata, otvorene za javnost (FOTO)
Tajne odaje Marije Antoanete u Versaju - Copyright Profimedia

Privatni stan Marije Antoanete, skriven iza tajnih vrata u njenoj spavaćoj sobi u kraljevskoj palati u Versaju, danas se, nakon velikog renoviranja, otvara za javnost, u čast 400-godišnjice palate.

Sobe, uključujući budoar, biblioteku i salu za bilijar, prostiru se na dva sprata s pogledom na unutrašnje dvorište, preneo je Gardijan.

Profimedia
 

Smatra se da se poslednja francuska kraljica tamo prvi put sakrila tokom narodnog marša na Versaj za vreme Francuske revolucije 1789. godine.

Lusksuzan stan Marije Antoanete

Ponovno otvaranje diskretnog ali luksuznog stana u kojem se Marija Antoaneta igrala sa svojom decom i primala prijatelje je završna faza projekta obeležavanja 400-godišnjice Versaja.

Restaurirane su i njene rustične vikendice i palata Peti Trianon.

Profimedia
 

Marija Antoaneta, rođena u Austriji, imala je 14 godina kada je stigla u Francusku da se uda za budućeg Luja XVI.

Gnev kraljevog glavnog arhitekte

Ona je počela sa ukrašavanjem i opremanjem privatnih soba ubrzo nakon što je postala kraljica 1774. i nastavila do 1788.

Njeni zahtevi za prepravkom soba i nestrpljenje da se posao završi navodno su izazvali gnev kraljevog glavnog arhitekte Žaka Gabrijela.

Profimedia
 

Istoričari i istraživači proveli su više godina konsultujući se sa zapisima i izveštajima tog vremena, pokušavajući da utvrde kako su one mogle izgledati.

Ekstravagantan ukus kraljice

Rezultat je unutrašnje svetilište od pozlate i svile, svedočanstvo o raskošnom i ekstravagantnom ukusu kraljice, gde se povukla iz dvorskog života sa svojim najbližim damama u očekivanju da provede vreme sa svojom decom i odabranim krugom prijatelja.

Profimedia
 

- Bila je potrebna višegodišnja upornost kustosa u Versaju da bi nam vratili ovu savršenu sliku i spoje veze između kraljičinog javnog i privatnog života - rekla je predsednica Versaja Ketrin Pegard.

Profimedia
 

Ona ističe da su te sobe primale samo nekoliko prijatelja i njenu blisku pratnju, a tako su male da ih mogu pogledati grupe od najviše 10 ljudi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike