Vlasnik raskošne vile iz serije "Beli lotos" prodaje svoju ekstravagantnu zbirku predmeta: Sofa Marije Antoanete i Napoleonov krevet (FOTO)

09.05.2023

17:00

0

Većina dragocenosti je kraljevskog porekla

Vlasnik raskošne vile iz serije "Beli lotos" prodaje svoju ekstravagantnu zbirku predmeta: Sofa Marije Antoanete i Napoleonov krevet (FOTO)
Château du Champ de Bataille - Copyright Profimedia

Čak sedamdeset pet komada među kojima i Napoleonov krevet i sofa Marije Antoanete iz dragocene zbirke francuskog dizajnera enterijera i kolekcionara Jacquesa Garcie (75) naći će se na aukciji kuće Sotbi, kako bi se prikupio novac za održavanje njegovog doma Château du Champ de Bataille u Normandiji, piše Gardijan.

Ovaj kolekcionar umetnosti je vlasnik čuvene Ville Elena na Siciliji, u kojoj je snimana druga sezona serije "Beli lotos". Poznato je da kreatori ove serije za enterijer uvek biraju izuzetno raskošne prostore, a Jacques Garcia je sinonim za raskoš.   

Profimedia
Château du Champ de Bataille

Mario Tavela, predsednik kuće Sotbi u Francuskoj, Garciu je opisao kao "sveti gral francuskog ukusa".

Ovo je čovek koji je transformisao pariski hotel s pet zvezdica "Hotel Costes", "Banyan Tree" iz Dohe i "Hotel Mamounia" iz Marakeša.

Dragocenosti koje će se naći na aukciji

Većina predmeta koja će se naći na aukciji je kraljevskog porekla, uključujući dva para naslonjača i sofu za koju se veruje da je bila naručena za turski budoar Marije Antoanete u Fontenblou. Svaki predmet je procenjen na vrednost 400.000 do 600.000 evra.

Profimedia
Château du Champ de Bataille

Na aukciji će se naći i zaštitna rešetka za kamin i pisaći sto koji je koristila kraljica.

Takođe, tu će biti i krevet za koji se veruje da je bio izrađen za venčanje Napoleona Bonaparte i carice Marije-Lujze i koji je ukrašen medaljonom koji prikazuje portret para.

Procenjena vrednost tog kreveta iz 1810. godine je između 100.000 i 200.000 evra.

Tu su i dva ormara koja su pripadala kralju Vilijamu III, kao i par vaza Sèvres vrednih do 1.2 miliona evra. Vaze je svojevremeno u Sankt Peterburgu kupio Aleksandar Hamilton, koji je u Rusiji služio kao britanski ambasador.

Kolekcionar koji je renovirao sobe u Versaju i Luvru

Garcia, koji je renovirao privatne sobe Versaja i preko trideset soba Luvra, raskošan dvorac Champ de Bataille je kupio pre trideset godina u zapuštenom stanju.

Profimedia
Château du Champ de Bataille

Dvorac je u 17. veku dizajnirao versajski arhitekt Louis le Vau, a otkad je došao u Garcijine ruke, on ga je transformisao i ukrasio nameštajem i umetničkim delima iz sedamnaestog, osamnaestog i devetnaestog veka.

Kako piše Gardijan, imanje je odraz Garcijinog eklektičnog i ekstravagantnog ukusa; od zaslepljujućeg sjaja soba ispunjenih baroknim blagom iz vladavine kralja Luja XV i XVI do stila nalik Dalíju i uznemirujućih elemenata poput tavanice hodnika koji je ukrašen prepariranim krokodilima. Još jezivije su mumije u vitrinama u ćošku biblioteke.

Zemljište uz dvorac je jedan od najvećih privatnih vrtova u Evropi.

Odvajanje od predmeta namenjenih aukciji za ovog kolekcionara neće biti lako, mada on ipak smatra da njihovo odsustvo niko neće primetiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DKF (@graciousopulence)

- Bila je to teška odluka. Ovo mesto je za mene nešto poput ljubavne afere. Svaki predmet sam kupio vlastitim novcem, često kada novca nije bilo previše, a finansijska je situacija bila složena. Međutim, tih 75 predmeta može se pomeriti iz kuće, a ona će opet za one u njoj ostati ista - zaključuje ovaj kolekcionar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Guardian

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike