Tatjani Mandić Rigonat nagrada "Ljubomir Muci Draškić": Priznanje za režiju koja odjekuje bolno i katarzično!

21.06.2023

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Dodeljuje se za izuzetan rediteljski pristup u radu sa glumcima i kreativno rediteljsko ostvarenje

Tatjani Mandić Rigonat nagrada "Ljubomir Muci Draškić": Priznanje za režiju koja odjekuje bolno i katarzično!
Tatjana Mandić Rigonat - Copyright ATA Images/ M.K.

Nagrada za režiju “Ljubomir Muci Draškić“ - glumci svom reditelju, dodeljena je juče u Ateljeu 212 Tatjani Mandić Rigonat za režiju predstave “Naš razred”, Tadeuša Slobođaneka, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu je jednoglasno dodelio žiri u sastavu Svetlana Bojković (predsednica), Gorica Popović i Tihomir Stanić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U predstavi “Naš razred” rediteljka se hrabro uhvatila u koštac sa temom, koja, kako se navodi u odluci žirija, bolno i katarzično odjekuje u gledalištu. Priča je o progonu i ubijanju Jevreja od strane Poljaka u jednom manjem poljskom mestu, za vreme Drugog svetskog rata. Radnja se proteže od 1925. godine i traje do početka 21.veka.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Smela, snažna i bespoštedna 

"Rediteljka Tanja Mandić Rigonat je, osim režije, uradila i adaptaciju teksta i izbor muzike, koja se uživo izvodi na sceni. Sve to prati njenu rediteljsku koncepciju, koja je smela, snažna i bespoštedna. Veliki kvalitet predstave je rad sa mladim glumcima koji su, puni energije, izvrsno izneli ove tragične, surove priče", navodi se u odluci žirija.

Promo/Marijana Janković/Narodno pozorište u Beogradu
 

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Ljubomira Mucija Draškića, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića i novčane nagrade. Nagrada ''Muci Draškić'' dodeljuje za izuzetan rediteljski pristup u radu sa glumcima i kreativno rediteljsko ostvarenje. 

Ustanovljena je 2005. godine odlukom Ateljea 212 i Skupštine grada Beograda i bijenalno se dodeljuje za predstave nastale na beogradskim scenama u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212. O nagradi odlučuje žiri koji je sastavljen isključivo od glumaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike