„Naš razred“ premijerno u Narodnom pozorištu: Tragična sudbina jedne mladosti (FOTO)

08.04.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava prati živote desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka

„Naš razred“ premijerno u Narodnom pozorištu: Tragična sudbina jedne mladosti (FOTO)
Predstava "Naš razred" - Copyright Promo/Marijana Janković/Narodno pozorište u Beogradu

Predstava „Naš razred”, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, biće premijerno izvedena 9. aprila u 20.30, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Čuveni komad savremenog poljskog autora, čiji je značaj potvrđen kroz brojne postavke na scenama širom Evrope i sveta, prevela je Biserka Rajčić. Ovaj višestruko nagrađivani tekst ovenčan je, između ostalog, i najznačajnijom poljskom književnom nagradom „Nike“. 

Promo/Marijana Janković/Narodno pozorište u Beogradu
 

Tatjana Mandić Rigonat potpisuje adaptaciju i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Igor Koruga (scenski pokret), Jelena Tvrdišić (video rad) i dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Predstava „Naš razred“ prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka.

Kompleksne likove ove tragične priče dočaraće Nina Nešković (Zoha), Suzana Lukić (Rahelka/ Marijan), Jelena Blagojević (Dora), Vučić Perović (Rišek), Nedim Nezirović (Vladek), Petar Strugar (Zigmunt), Danilo Lončarević (Henjek), Draganu Sekulić (Jakub Kac), Dušan Matejić (Abram) i Jovan Jovanović (Menahem).

Promo/Marijana Janković/Narodno pozorište u Beogradu
 

Svaki čovek je odgovoran za to kako se odnosi prema zločinu

Prema mišljenju Tatjane Mandić Rigonat, Slobođanekova drama je snažan umetnički oblik velike lepote i snage.

- U vremenu u kojem živim, vremenu novih oblika totalitarizma, travestiranog i ogoljenog fašizma, vremenu koje podstiče nasilje u raznim oblicima, vremenu političkih zloupotreba istorijskih činjenica, negiranja i progona istine, veličanja zločina i zločinaca, ona je snažan poziv da preispitujemo savest, da razmišljamo o krivici i odgovornosti - smatra rediteljka i dodaje:

Promo/Marijana Janković/Narodno pozorište u Beogradu
 

- U ekipi je mlada glumačka podela. Današnje, mlade generacije nisu odgovorne za zločine počinjene u prošlosti u naše ime. Ali, svaki je čovek odgovoran za to kako se odnosi prema zločinu i prema prošlosti koja, očigledno nije prošlost, nego živa rana koja ne može da zaraste dok god se istina proganja, beži se od nje ili se negira.

Promo/Marijana Janković/Narodno pozorište u Beogradu
 

Muziku izvode Vladimir Gurbaj (klarinet), Nikola Dragović (violina) i Ivan Mirković (harmonika, klavir).

Bonus video:   

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike