Zoran Cvijanović i Katarina Gojković predvode ekipu mladih glumaca u novoj predstavi "Tajni dnevnik Adrijana Mola" (FOTO)

20.06.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo delo je jedan od najozbiljnih ali i najduhovitijih pogleda na život tinejdžera, urnebesno zabavno i nezaobilazno štivo za sve generacije, smatra svetska kritika

Zoran Cvijanović i Katarina Gojković predvode ekipu mladih glumaca u novoj predstavi "Tajni dnevnik Adrijana Mola" (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola", prema romanu Sju Taunzend, biće izvedena 22. juna u pozorištu "Boško Buha" (u Teatru Vuk), najavila je autorska i glumačka ekipa prilikom susreta sa medijima.

Novi projekat u dramatizaciji Milene Depolo u režiji Tatjane Mandić Rigonat, nakon premijere na samom kraju pozorišne sezone, sledeće igranje će imati tek na jesen, u sezoni 2023/2024. Glumačku ekipu čine Mladen Lero, Andrijana Oliverić, Stefan Bundalo, Anja Pavićević, Andrej Nježić, Relja Janković, Katarina Gojković, Uroš Jovčić i Zoran Cvijanović.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Inspirativno i maštovito

Roman "Tajni dnevnik Adrijana Mola" je iskren, hrabar i urnebesno duhovit pogled na životne poteškoće jednog pubertetlije. Tako bi se ukratko opisalo kultno književno delo za tinejdžere. Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat je otkrila da je godinama želela da realizuje prvi od serijala romana o dečaku Adrijanu Molu, koji u svom dnevniku otvoreno piše o razvodu svojih roditelja, svom psu, prvom zaljubljivanju, odnosima sa vršnjacima, o položaju i životu neshvaćenog pesnika i intelektualca, u kom smatra da se nalazi.

- Proces spremanja komada bio nam je veoma prijatan, sve je bilo inspirativno i maštovito i smatram da se iz jedne lepe atmosfere rada i uzajamnog poštovanja u ekipi, rađaju žive predstave - prvi su utisci rediteljke, koja je za produkciju "Buhe" ostvarila veliki uspeh sa hit naslovom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, koja se igra već punih 10 godina.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ona je istakla da je spisateljica Sju Taunzend stvarala literaturu značajnu za decu i njihove roditelje i da serijal o Adrijanu Molu mogu da čitaju mlađa deca, ali i tinejdžeri koji "na taj način otkrivaju svoj unutrašnji život i svet".

Ikonografija osamdesetih godina

Ovo delo je jedan od najozbiljnih ali i najduhovitijih pogleda na život tinejdžera, dirljivo iskreni dnevnik junaka Adrijana Mola kao urnebesno zabavno i nezaobilazno štivo za sve generacije, smatra svetska kritika. Rediteljka Mandić Rigonat je ocenila da je britanska autorka napisala pravi roman odrastanja za sve od 9 do 99 plus godina, književni klasik koji je u nekim zemljama uveliko školska lektira, čak i u Hrvatskoj od skoro, dok se kod nas nije toliko istakao kao kultno delo.

- Sa Adrijanom Molom sam se upoznala zahvaljujući mom sinu koji je u uzrastu od devet ili deset godina čitao ovu knjigu na osnovu koje radimo predstavu. To je junak koji se i dalje traži, istražuje, mnogo toga bi želeo da bude kad poraste. Predstava je ostala u tim osamdesetim godinama u kojima Mol odrasta, zadržala sam tu ikonografiju koju veoma volim, jako je inspirativna, to su uzbudljive godine u muzici, filmu, popularnoj kulturi. Za mene je važna ta ikonografija i period, jer je to okruženje moje mladosti - otkrila je Rigonat i dodala kako su u eri Margaret Tačer likovi roditelja veoma osobene figure, tako da roman nije nimalo ušećeren, već iz junaka izvire realan život.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Mladi glumac Mladen Lero igra Adrijana Mola, i dobio je ulogu na audiciji za ovu predstavu, a rediteljka ga je zapazila u komadu "Dečak sa koferom" u režiji glumca Damjana Kecojevića, u produkciji Malog pozorišta "Duško Radović". Lero je primetio da priča o ovom junaku donosi univerzalne probleme, deca lako mogu da se identifikuju sa njima, iako u tom periodu nije bilo mobilnih telefona, kompjutera i društvenih mreža.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Glumica Anja Pavićević, zapažena u hit predstavi "Bokeški d-mol" u "Buhi", istakla je da igra junakinju Pandoru, iz bogatije porodice nego Adrijan, dolazi iz privatne u državnu osnovnu školu, upoznaje protagonistu i tako kreće njihova ljubavna priča. Pavićević je rekla da Pandoru interesuju malo drugačiji dečaci, koji odudaraju od ostalih, kakav je Mol, a takođe je zanima aktivizam i feminizam.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Rad pun ljubavi i razumevanja

Katarina Gojković igra Baku Mol, koju opisuje da je "prava engleska baka, upečatljiva, organizovana, svoja", podržava unuka koji joj je fokus u životu - rediteljka i ona su došle do takvog rešenja. Gojković je izrazila zadovoljstvo što konačno sarađuje sa Mandić Rigonat, koja "ima saosećanja, što je danas veoma retko za reditelja", dok je proces rada na predstavi bio "neobičan, pun ljubavi i razumevanja".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Zoran Cvijanović je kratko objasnio da tumači tajanstvenog starog čoveka Berta Bakstera, koji predstavlja mogući završetak za junaka Adrijana Mola, šta bi moglo da ga sačeka jednog dana kad dođe neminovni kraj, i dodao da je uživao u "lepom jeziku romana".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Britanska autorka Sju Taunzend (1946-2014) bila je najpoznatija po slavnom književnom serijalu o Adrijanu Molu iz osam nastavaka, a tokom života je pisala novele, humoreske i pozorišne komade, a bila je istaknuta i kao novinar. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike