Predstavom "Deca" otvoreno "Sterijino pozorje": Teatar ne menja svet, već čoveka

27.05.2023

12:50

0

Besedom Jagoša Markovića počela manifestacija u Novom Sadu

Predstavom "Deca" otvoreno "Sterijino pozorje": Teatar ne menja svet, već  čoveka
Scena iz predstave "Deca" - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Sterijino pozorje, 68. po redu, pod sloganom "Čovečnost-Usponi i sunovrati" počelo je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i trajaće do 3. juna. 

Prema rečima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti požorištu.

Promo / Vladimir Veličković
 

- Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno - istakao je Marković.

U takmičarskom delu osam predstava

Sinoć je odigrana prva po redu predstava “Deca”, opera u 17 pesama uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Miona Marković u predstavi "Deca"

U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrednost.

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić
Scena iz predstave "Deca"

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je “Slika nepoznatog”, a u  netakmičarskoj međunarodnoj selekciji “Krugovi” biće izvedene tri predstave.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike