Beogradska filharmonija sa Zubinom Mehtom slavi 100 godina: Ovde su čuda moguća (FOTO)

24.05.2023

15:00

0

Kruna obeležavanja jubileja biće "Diznijeva fantazija" na Ušću

Beogradska filharmonija sa Zubinom Mehtom slavi 100 godina: Ovde su čuda moguća (FOTO)
Copyright Zubin Mehta/Profimedia

Beogradska filharmonija obeležiće 100 godina rada koncertnom sezonom, koja će pod sloganom "Zauvek", trajati od juna 2023. do juna 2024. godine, najavila je portparolka orkestra Jelena Milašinović.

Proslava jubileja počinje 13. juna poklon koncertom Filharmonije u Kolarčevoj zadužbini, na dan kada kada je 1923. godine grupa entuzijasta osnovala orkestar sa Stevanom Hristićem (1885-1958) na čelu, najavila je Milašinović na konferennciji za novinare.

Tanjug/Rade Prelić
 

Prema njenim rečima, Filharmonija će 20. juna u Kolarcu održati koncert sa svojim "najvećim prijateljem", dirigentom Zubinom Mehtom, čime otvara svoju turneju u okviru "Otvorenog Balkana" na kojoj idu i u Tiranu i Skoplje.

Diznijeva fantazija 2. jula

Kako je najavljeno, kruna početka obeležavanja jubileja biće 2. jula kada je na prostoru beogradskog Ušća predviđen veliki koncert na otvorenom uz "Diznijevu fantaziju".

Milašinović je podsetila da Beogradska filharmonija ulazi u svoj novi vek na korak od nove dvorane, na čijim pripremama izgradnje se intenzivno radi, zahvaljujući viziji njenog nekadašnjeg direktora Ivana Tasovca (1966-2021).  

Tanjug/Rade Prelić
 

Šef dirigent Gabrijel Felc je podsetio da će predstojeća sezona njemu biti sedma sa Beogradskom filharmonijom, kao i da se raduje rođendanu "koji je uvek poseban, a 100 godina je veliki trenutak".

Iz slavljeničke sezone, Felc je izdvojio 15. septembra koncert "Za Tasu" i izvođenje Simfonije broj 3 Gustava Malera, kao i sledeći 22. septembra na kome će sa filharmonijom nastupiti violinista Nemanja Radulović.

 

Prvi put "Misa u h-molu"

Prema njegovim rečima, Beogradska filharmonija će prvi put u svojoj istoriji 19. januara izvesti "Misu u h-molu", veliko delo Johana Sebastijana Baha, uz gostujući hor iz Brna.

Felc je ocenio da je Beogradska filharmonija "kulturno blago Beograda i Srbije i  zaslužuje svaku vrstu podrške, sa svih nivoa".

- Muzičari orkestra su posebni ljudi koji daju sve od sebe, svaku emociju i talenat u nastojanju da očuvaju umeće koje je od neprocenjivog značaja za kulturu jedne zemlje - naglasio je Fils. Prema njegovim rečima, potrebno je da se konkurs za novog direktora Beogradske filharmonije "što pre sprovede zbog dugoročnog planiranja i budućnosti ove kuće.

Tanjug/Rade Prelić
 

Koncert-majstor filharmonije Miroslav Pavlović je u Filharmoniji 30 godina i ima utisak da u orkestru "vreme teče na poseban način".

- To je muzičko vreme i ne poklapa se sa godinama i mesecima. Pamtimo dobre koncerte, izuzetne, soliste, dirignete, naša najbolja izvođenja - naveo je Pavlović.

Prema njegovim rečima, Filharmonija je imala sreće što je početkom 2000. godina na mesto direktora došao Tasovac kao "izuzetan čovek i menadžer".

To se poklopilo sa smenom generacija i povratkom jednog broja sjajnih svirača sa studija u inostranstvu koji su "doneli novu energiju, kulturu sviranja i način razmišljanja".

- Imali smo ludu sreću da se kao šef dirigent pozicionira Uroš Lajovic koji je bio i fantastičan pedagog. Svi smo rasli zajedno, učili jedni od drugih, napredovali kao muzičari i kao ljudi", rekao je Pavlović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Hornista Nikola Ćirić se prisetio da je došao u orkestar sa 22 godine, da je rastao uz njega i da nikad nikome nije rekao da ide na posao već u filharmoniju.

Beogradska filharmonija kao druga kuća

 - Za mene je ovo druga kuća. Kako godine prolaze, a ja postajem starac ove kuće i kako dolaze novi klinci, imam potrebu da sa njima podelim istinsku ljubav prema filharmoniji koju mi je preneo Tasovac - rekao je Ćirić.

Kao muzičar koji će sa Mehtom uskoro nastupiti četvrti put, Ćirić je rekao da su u Beogradskoj filharmoniji "čuda stvarno moguća".

 - To vidim po sebi. Voleo bih da poželim za 100. rođendan da, dok gasimo svećicu, ne ugasimo plamen ove kuće i novim generacijama ostavimo vatru da i oni mogu da uživaju u njoj - zaključio je Ćirić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike