Gajimo Tasinu ljubav iako ga više ne vidimo svaki dan: Jelena Milašinović ispred Beogradske filharmonije za 24sedam

24.06.2022

20:15

0

Razgovarali smo o novoj dvorani, Betoven maratonu, koncertima za najmlađe...

Gajimo Tasinu ljubav iako ga više ne vidimo svaki dan: Jelena Milašinović ispred Beogradske filharmonije za 24sedam
Jelena Milašinović Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija je odavno prešla sve okvire, kako prostorne tako i one umetničke. Izašla je iz svoje koncertne dvorane, a jedan od rezultata toga je i spektakl koji se može doživeti samo jednom u životu - Betoven maraton koji će, nakon Dortmunda, biti izveden u Novom Sadu, na otvorenom, od 10. ujutro do 10 uveče, u nedelju 26. juna.

Nakon uspešne završene sezone Filharmonija je najavila i novu - muzičko putovanje oko sveta.

Jelena Milašinović Foto: Marko Đoković
 

Nažalost, ova muzička sezona je završena bez iznenada preminulog Ivana Tasovca, koji je postavio temelje za Filharmoniju onakva kakva je danas.

Proglašen je i pobednik konkursa nove koncertne dvorane koja sledi viziju Ivana Tasovca. O novoj koncertnoj dvorani, nasleđu Tasovca, Betoven maratonu, koncertima za najmlađe, razgovarali smo sa Jelenom Milašinović, PR-om Beogradske filharmonije.

Betoven maraton je spektakl koji se događa jednom u životu, a pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, izvešće se dva puta. Prvi put je izveden u Dortmundu, a drugi put biće održan  u nedelju, u Novom Sadu. Kako ste došli na ovu ideju i koliko je bilo teško sprovesti je u delo?

Ideja je nastala uoči velikog jubileja, 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena 2020. godine, kada se ceo muzički svet utrkivao ko će na atraktivniji način da ga obeleži.

Međutim, znamo da je to godina koju je pandemija učinila maksimalno nenaklonjenom za organizaciju bilo kakvih događaja. Ali naša megalomanska ideja je opstala ne samo da bi se takmičili ko će više, veće, brže, već zato što podiže lestvicu izvođačkog standarda i umetničke izuzetnosti. Upravo se to pokazalo u Dortmundu gde smo doživeli nešto zaista jedinstveno, veliko, veće i večnije od nas samih.

Promo / BF / Marko Đoković
 

Za mene je bila nezaboravna generalna proba "Devete simfonije" i "Ode radosti", kada su se prvi put orkestri spojili. Izmešani filharmoničari iz oba orekstra koji sede rame uz rame i upoznaju se, njihova radost i uzbuđenje pred probu uz hor iz Bratislave.

Kada se prvi put prolila "Oda radosti" u Koncerthausu, osetila sam se privilegovano što prisustvujem jednom od događaja koji ću pamtiti celoga života, i to ne jednom, već dva puta. Ovo je ogroman projekat koji nije lako izgurati. Pored toga što okuplja više od 200 izvođača na njemu rade tri produkcijska tima iz Dortmunda, Beograda i Novog Sada uz veliki broj izazova ali i ponosa što smo deo ovog poduhvata.

Jelena Milašinović Foto: Marko Đoković
 

Lokdaun je iza nas, koncertne dvorane su otvorene, a šta se dešava sa "Muzičkim piknikom" u Beogradu?

Naš piknik je ove godine samo privremeno otputovao na Petrovaradin u malo drugačijoj formi. Filharmonijski koncerti i muzički piknik na otvorenom na Ušću, postali su najlepša tradicija i omiljeni događaji. Tako da se već sledeće godine vraćamo na našu livadu, imamo zakazane datume i programe ne samo za narednu, već i za 2024.godinu!

Foto: Marko Đoković
 

Beogradska filharmonija je najavila novu sezonu pod imenom "Na dobrom putu"  na kojoj će muzičari tokom 2022/2023 kroz 25 koncerata obići ceo svet. Kako je zamišljeno ovo muzičko putovanje?

Filharmonisjke koncertne sezone uvek nude nešto novo i sveže, kako u kontekstu programa tako i u načinu prezentacije i uvođenja publike u svet klasične muzike na nesputan, komunikativan i zavodljvi način. Već sama ideja putovanja budi radoznalost, želju ili lepe uspomene, zato ova sezona nudi put oko sveta kroz 25 koncerata jer svaki od njih nosi naziv nekog fantastičnog grada. Publika će imati priliku da čuje kako to “zvuči” London, Pariz, Njujork, Los Anđeles, Buenos Ajres, Barselona, Tokio, i mnogi drugi gradovi koji su inspirisali kompozitore na stvaranje važnih muzičkih dela, kako onih koji su stožeri simfonisjke literature, tako onih novih i uzbudljivih.

Beogradska filharmonia Foto: Marko Đoković
 

Sezona kreće iz Beograda posvetom rano preminulom Ivanu Tasovcu. Koliko je njegovo nasleđe koje je ostavio Filharmoniji, muzici, Beogradu i Srbiji?

Tasa je neodvojiv od Beogradske filharmonije, on je mnogo više od uspomene, a njegovo nasleđe nesagledivo. Nije samo Beogradska filharmonija pretrpela jedan užasan šok, već je celo društvo izgubilo vizionara koji je umeo da vidi daleko, sanja veliko i misli nesputano.

Ne samo što je uočavao, on je i realizovao niz promena koje su podigle ne samo nivo Beogradske filgharmonije već kulture i društva u celini. Ivan Tasovac je davno u našu kuću utkao poseban ritam, uveo nov kurs, način izražavanja i rada. Ali pored svih profesionalnih standarda, pre svega je uveo radost i igru.

Tasina krilatica je da se klasična muzika sluša, a Beogradska filharmonija – voli. Na tome smo mu večno zahvalni, za tu ljubav koju gajimo sa njim iako ga ne vidimo, svaki dan. Ali ono što jeste sagledivo je nova zgrada Beogradske filharmonije kojoj je posvetio ceo svoj rad i koja će postati stvarnost, odnosno njegova večna zaostavština.

Piter Mur Foto: Marko Đoković
 

Amanda Levit je pobednica konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće Koncertne dvorane. Od ideje do realizacije je uvek je dug put. Kako izgleda taj put?

Tasina vizija napokon dobija svoje obličje i to je beskrajno uzbudljiv proces koji se razvija i gradi. Amanda Levit je stvorila elegantno, nenametljivo a monumentalno rešenje promišljajući lokaciju naše nove zgrade na veoma specifičan način.

“Ekspresija harmonije” je ideja koja ju je vodila u spajanju muzike i arhitekture, prirode i gradnje, istoka i zapada, tako i  različitih kultura i generacija što je suština Beogradske filharmonije. Projekat se detaljno razvija do početka gradnje, a paralelno sa tim je konstatan rad Beogradske filharmonije na usavršavanju, kvalitetu i razvoju publike koja će nas spremno dočakti u našoj novoj zgradi.

Beogradska filharmonija Foto: Marko Đoković
 

Važan deo publike na koncertima su i oni najmlađi. Tu su i nezaobilazni koncerti za bebe ali i podsećanje na mlade talente. Da li će biti nastavljeno sa ovom praksom i u novoj sezoni?

Naravno, Filharmonija je uvek probijala granice kada je publika u pitanju, pa smo i starosnu lestvicu spustili, bukvalno, na nulu. Koncerti za bebe su jedni od omiljenih programa koje izvodimo zato što imamo direktan kontakt sa malom publikom uz njihove nesputane reakcije.

Pored toga što se na ovaj način neguje nova publika, jača se odnos sa zajednicom u kojoj je institucija kulture njen aktivni deo. Ona otvara svoja vrata bez barijera, a takva je upravo Beogradska filharmonije u svakom svom deliću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti