Isidora Žebeljan živi kroz svoju muziku: Dela prerano preminule kompozitorke na koncertima i albumima širom sveta

19.04.2023

18:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Umrla je, posle duge i teške bolesti, 29. septembra 2020. u 53. godini

Isidora Žebeljan živi kroz svoju muziku: Dela prerano preminule kompozitorke na koncertima i albumima širom sveta
Isidora Žebeljan - Copyright Isidora Žebeljan YouTube

Izvođenja muzike čuvene kompozitorke Isidore Žebeljan (1967-2020) u inostranstvu nastavljaju da se nižu nesmanjenim intenzitetom, kaže Borislav Čičovački, njen suprug, istaknuti muzičar i pisac.

Prema njegovim rečima, “Lujvil orkestar“ iz Amerike (Louisville Orchestra), inače poznat po negovanju savremenog repertoara, i nemački dirigent Kristijan Rajf izveli su početkom aprila na dva koncerta kompoziciju Isidore Žebeljan „Zujte strune“, metamorfozu za orkestar na teme iz Mocartove “Čarobne frule”.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Albumi sa njenim kompozicijama

- Osim toga, čuvena britanska diskografska kuća Čendos Rekords (Chandos Records) objavila je album slavnog Brodski kvarteta povodom 50 godina postojanja kvarteta, na kome su snimci najomiljenijih biseva, dodataka koncertima, koje je kvartet svirao na završecima svojih mnogobrojnih koncerata.

Na tom albumu nalazi se i kompozicija Isidore Žebeljan „Intimno pismo iz Judejske pustinje“, napisana za Brodski kvartet.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Takođe, ansambl The ProudDuo (Praud duo) sa Univerzieteta Ajdaho iz Amerike snimio je i objavio album sa savremenom muzikom za saksofon i obou, na kome se nalazi i kompozicija „Đirotondo“ Isidore Žebeljan - ističe Borislav Čičovački.

Jedna od najvećih savremenih srpskih kompozitorki preminula je, posle duge i teške bolesti, 29. septembra 2020. u 53. godini.

(Blic)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike