Klavir koji sam svira: Senzacionalna atrakcija na koncertima Beogradske filharmonije (FOTO)

23.03.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ciklus koncerata pod nazivom „Nacrtani orkestar“ i čudo od instrumenta očekuju najmlađe

Klavir koji sam svira: Senzacionalna atrakcija na koncertima Beogradske filharmonije (FOTO)
Tasovac, Stenvej SpirioR - Copyright Klavir Stenvej Spirio r Promo/Beogradska filharmonija

U Beogradskoj filharmoniji su počeli koncerti za školarce, koji se održavaju radnim danima, od 22. do 31. marta, od 10 i 12 časova u filharmonijskoj Sali. Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Wolkova Popovića, zajedno sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni instrument.

Promo/Marko Đoković
 

Nacrtani orkestar

Pod nazivom „Nacrtani orkestar“, ciklus koncerata za mlađe školarce, „ispituje“ koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su „101 dalmatinac”, “Porodica Kremenko”, “Tom i Džeri”, “Inspektor Gedžet”, “Aladin”, “Kralj lavova”... Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana.

Promo/Marko Đoković
 

Međutim, na kraju ovog vodiča, školarci imaju priliku da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste. Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom “Mačiji koncert” iz “Tom i Džeri” serijala.

Čudo od instrumenta

U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete. A u filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je Stenvej SPIRIO r, čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je “Mačji koncert” deo mehanizma i datoteke ovog instrumenta koji je već na prvim koncertima potpuno oduševio decu.

Promo/Marko Đoković
 

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Wolkov Popović, sa samo 23 godine po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike