Najgledanija serija na Netfliksu inspirisana istinitom pričom: Sve tajne kraljice Šarlot iz „Bridžertona“ (FOTO/VIDEO)

11.05.2023

16:43

0

Autor: Dejan Ćirić

Reč je o supruzi kralja Džordža III, koja je i jedna od ključnih ličnosti popularne serije zasnovane na istoimenom serijalu knjiga

Najgledanija serija na Netfliksu inspirisana istinitom pričom: Sve tajne kraljice Šarlot iz „Bridžertona“ (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Spinof „Bridžertona“ jedne od najpopularnijih serija na Netfliksu, pod nazivom "Kraljica Šarlot: Istorija Bridžertona", trenutno je najgledanija serija na toj striming platformi koja prikazuje izmaštani život stvarne istorijske ličnosti.

Reč je o britanskoj kraljici, supruzi kralja Džordža III, koja je i jedna od ključnih ličnosti serije "Bridžerton" zasnovane na istoimenom serijalu knjiga.

Profimedia
 

U mini-seriji, čija je autorka Šonda Rajms, pratimo dve vremenske linije - jednu u Šarlotinoj mladosti, gde je igra Indija Ria Amarteifio i drugu, koja se poklapa sa "Bridžertonom" i u kojoj starija Šarlot živi odvojeno od muža, zbog njegovih problema sa mentalnim zdravljem. Kraljica u to vreme postaje sve više ljuta na svoju decu, zato što žive suviše raskalašnim životom i ne brinu o tome da kraljevskoj lozi obezbede potomstvo.

Da li je Šarlot zaista bila crnkinja?

Iako su tvorci serije koristili umetničku slobodu da tu ulogu povere crnim glumicama, zapravo su postojali istoričari koji su verovali da je Šarlot zaista bila crnkinja. Najveći zagovornik te teorije bio je Mario de Valdes y Cocom, koji je smatrao da je Šarlota "direktna potomkinja" Margarite de Castro e Souza, plemkinje iz 15. veka, koja je bila u srodstvu sa Madraganom, mavarskom ljubavnicom vladara Afonsa III.

Profimedia
 

Valdes je isticao da su "afričke karakteristike bile evidentne na mnogim kraljičinim portretima", a činjenicu da je prikazivana kao belkinja, objašnjavao time da su umetnici tog vremena obično imali zadatak da "približe izgled na slici standardima lepote koji su tada važili". Mnogi istoričari su osporili njegove tvrdnje, ali je bez obzira na (odsustvo) istorijske podudarnosti priča o Šarlot i njenoj ljubavi prema Džordžu III, vredna barem mini-serije.

Ceremonija venčanja i krunisanje

Rođena 19. maja 1744, Šarlot je bila najmlađa ćerka vojvode od Maklenburg-Sterlica, teritorije na prostoru današnje Nemačke. Kada je imala 17 godina, novi kralj Engleske 22-godišnji Džordž III zatražio je njenu ruku, jer je bila među malobrojnim plemkinjama u Evropi koje su u tom trenutku bile protestantkinje i istovremeno podobne za krunu.

Profimedia
 

U Englesku je stigla 8. septembra 1761. i iste noći se udala za Džordža. Dve nedelje kasnije, zajedno su krunisani, a ceremonija je bila toliko dugačka, da su svatovi morali početi da jedu i pre nego što je do kraja obavljena. Samo godinu dana kasnije, Šarlot je rodila budućeg kralja Džordža IV, prvo od petnaestoro dece koliko je par imao, a od kojih je 13 doživelo odraslo doba.

Velika ljubav kralja i kraljice

Iako su se venčali iz političkih razloga, postoje dokazi da su se Šarlot i Džordž jako zavoleli. U pismu koje je 1778. napisala mužu, kraljica navodi: "Imaćeš korist od svojih putovanja, da nadahneš sve ljude, da te više znaju i ako je moguće više vole. To mora biti slučaj, ali ta ljubav nije jednaka onoj koju gaji tvoja privržena prijateljica i supruga Šarlot".

Profimedia
 

I Šarlot i Džordž bili su vrlo uključeni u vaspitanje svoje dece, a istoričar Džejms P. Embask navodi da je kralj bio veliki empata. Oboje su voleli muziku i često svirali u duetu - Šarlot na čembalu, a Džordž na flauti. Iako su oboje više voleli neformalan, jednostavan život koji su vodili kod kuće, njihov dvor bio je baš onakav kako je predstavljen u "Bridžertonu" - raskošan i blještav.

Tragičan kraj

Međutim, Džordž se teško razboleo. Prvi znak mentalnih problema javio se 1788. kada je dobio napade panike, a ubrzo i paranoične ispade, jednom čak fizički nasrnuvši na svog sina i naslednika. Lekari nisu imali objašnjenja za njegov slučaj, a neke novije analize sugerišu da je možda patio od bipolarnog poremećaja.

Profimedia
 

Bez obzira na dijagnozu, kraljeva bolest žestoko je pogodila Šarlot, ali i celu njihovu porodicu. Istoričari pišu da je do 1789. potpuno osedela od stresa. Sukobila se sa sinom, koji je tražio da postane regent umesto oca, a pomirili su se tek 1791. kada se kralj na kratko oporavio. Međutim, pošto je periodično i dalje imao mentalne probleme, sin je 1811. i zvanično preuzeo kontrolu nad kraljevstvom i služio kao regent narednih devet godina.

Za to vreme, Šarlot je vodila računa o dvoru umesto svoje snaje, Karoline od Brunsvika i brinula verno o kralju. Preminula je dve godine pre njega, 1818. u 74. godini. Sahranjeni su jedno pored drugog u kraljevskoj kripti u zamku Vindzor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike