Sto godina od rođenja čoveka koji je zasmejavao celu Jugoslaviju: Sećanje na Lolu Đukića (FOTO)

29.03.2023

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Povodom ovog značajnog jubileja u RTS klubu održavaće se prigodan program u znak sećanja na ovog velikana kulture naše zemlje

Sto godina od rođenja čoveka koji je zasmejavao celu Jugoslaviju: Sećanje na Lolu Đukića (FOTO)
radivoje lola đukić - Copyright printscreen/fil.bg.ac.rs

U ponedeljak, 3. aprila 2023. navršava se 100 godina od rođenja Radivoja Lole Đukića, jednog od utemeljivača Televizije Beograd, osnivača Pozorišta na Terazijama u Beogradu, autora koji je, kako su mnogi govorili, svojevremeno "zasmejavao celu Jugoslaviju".

printscreen/fil.bg.ac.rs
 

Povodom ovog značajnog jubileja u RTS klubu, od 3. do 7. aprila, svakog dana od 13 do 15 časova, održavaće se prigodan program u znak sećanja na ovog velikana kulture naše zemlje. 

„Stogodišnji Lola Đukić“

Radivoje Lola Đukić, TV, pozorišni i filmski reditelj i komediograf je rođen 3. aprila 1923. u Smederevu. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Beogradu.

Najveći deo života, kako je sam govorio, posvetio je humorističkom oblikovanju fenomena smešnog i satiričnog u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji.

Tokom pet dana „Stogodišnjeg Lole u RTS klubu“ biće prikazana odabrana televizijska ostvarenja Radivoja Lole Đukića - radijski zapisi njegovih intervjua i drama, a biće predstavljeno i obnovljeno izdanje „Sklerotičnih memoara“ (Novo delo, Beograd, 1987) sada u izdanju Radio-televizije Srbije.

Promo/RTS
 

Tokom petodnevnog trajanja manifestacije biće izloženo i nekoliko likovnih dela ovog raznorvsnog stvaraoca iz privatne zbirke koju baštini supruga Jelena Đukić.

Poštovaoci dela i ličnosti Radivoja Lole Đukića govoriće o njemu kao radijskom i televizijskom stvaraocu, kolegi, fenomenu jednog vremena i jedne televizije.

Obeležavanje jubileja i u Pozorištu na Terazijama

Takođe u ponedeljak, 3. aprila u 11 časova, u foajeu Pozorišta na Terazijama biće obeležen ovaj značajan jubilej.  

Svoje uspomene, anegdote i činjenice o Loli Đukiću, do sada možda nepoznate javnosti, tog dana će sa prisutnima podeliti glumica Tanja Bošković, reditelj Zdravko Šotra, teatrolog Svetozar Rapajić i novinarka Tanja Peternek.

printscreen/ fil.bg.ac.rs
 

Događaju će prisustvovati i Jelena Đukić, Lolina supruga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike