Darko Bajić snimio neobičan film: U glavnim ulogama bardovi režije

14.11.2022

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pripremi su još četiri dokumentarna ostvarenja koja će biti posvećena svakom od ovih reditelja ponaosob

Darko Bajić snimio neobičan film: U glavnim ulogama bardovi režije
Darko Bajić - Copyright Promo/Stefan Vacić

Premijera dokumentarnog filma “Film davne budućnosti” biće održana 15. novembra u 19 časova u MTS Dvorani. U ovom ostvarenju reditelj i profesor Darko Bajić razgovara sa legendarnim srpskim rediteljima Đorđem Kadijevićem, Zdravkom Šotrom, Borom Draškovićem i Mišom Radivojevićem o njihovim višedecenijskim iskustvima snimanja filmova. Producenti su Darja Bajić Božović i Saša Sailović, a reditelj je Siniša Cvetić.

Ulaz na projekciju je slobodan, a na premijeri će biti prisutni akteri i ekipa filma, koji će se pokloniti publici nakon projekcije.

Promo/Stefan Vacić
 

Darko Bajić, autor filma, na konferenciji za medije povodom premijere je istakao:

- Suština koncepta je da se iskoristi digitalna tehnika, da bi se ispričala priča o filmu i filmskoj traci na kojoj ste morali osmišljeno da iskoristite svaki metar. Tu se i stvorila suštinska razlika između filmskog i digitalnog vremena. Došli smo do nečega što je izuzetno važno - da u ovom razrušenom vremenu jednoumlja, koje je svuda oko nas i u celom svetu, na pravi način dozvolimo sebi da razmišljamo svojom glavom - rekao je Bajić i najavio da su još četiri dokumentarna filma u pripremi, koji će biti posvećeni svakom od ovih reditelja ponaosob.

Promo/Komunikart
 

Prilika da se prođe kroz život, dela i iskustva

Siniša Cvetić, reditelj filma, govorio je o snimanju ovog ostvarenja:

- Naša ideja je bila da ga snimimo u kontinuitetu, da taj razgovor bude spontan. Imali smo neke ideje i smernice, ali nismo znali u kom će pravcu razgovor ići. Bilo nam je važno da čujemo šta naši najiskusniji reditelji misle o trenutnoj kinematografiji, o njenoj budućnosti i prošlosti ovde, u Jugoslaviji. I mene kao mladog reditelja je poprilično zanimalo da to čujem.

Reditelj Đorđe Kadijević je o temi filma rekao:

- Pitanje o tome kakva je danas filmska umetnost, šta je ona danas i o čemu govori, kako se vrednuje i ceni, trebalo bi pre da bude postavljeno u nekom velikom, svetskom kulturnom ambijentu. O ovome bi trebalo da se pitaju Amerika i Evropa. Mi smo na tu temu razgovarali zahvaljujući lucidnosti Darka Bajića, koji je skovao u glavi našu radoznalost prema onome o čemu pre ovog filma možda i ne bismo razmišljali.

Promo/Stefan Vacić
 

Zdravko Šotra je o iskustvu rada na ovom ostvarenju izjavio:

- Prvo smo pojedinačno nastupali pred Darkom. To je za mene bila prilika da potpuno prođem kroz svoj život, dela i iskustva. Kad smo se sastali nas četvorica, to ukrštanje naših izlaganja je dobilo jedan novi smisao. Bilo mi je zaista lepo popodne kada smo nas četvorica govorili ono što mislimo o svojoj karijeri, životu i filmu.

Promo/Stefan Vacić
 

Projekat “Film davne budućnosti” realizovali su festival LIFFE, produkcijska kuća “Magična linija”, Fakultet dramskih umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije, uz tehničku podršku CinePlanet, Delta video i MTS dvorane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike