Kada nepozvan gost dođe na slavu: Održana premijera filma „Usekovanje“ (FOTO/VIDEO)

08.02.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika je dugotrajnim aplauzom nagradila umetnike koji su stvarali ovo ostvarenje

Kada nepozvan gost dođe na slavu: Održana premijera filma „Usekovanje“ (FOTO/VIDEO)
Premijera filma "Usekovanje" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević

Svečana premijera novog domaćeg filma “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića, kome je ovo debitantsko ostvarenje, održana je u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, uz prisustvo glumačke i autorske ekipe.

Publika je sinoć dugotrajnim aplauzom nagradila umetnike koji su stvarali ovaj film, kada su se, posle projekcije, poklonili gledaocima.

Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević
 

Uspešna filmska priča

Jedan od glavnih glumaca u ovom ostvarenju Bojan Žirović izjavio je da je često veoma samokritičan kad gleda sebe na malom ili velikom ekranu, tako da nema jasan uvid kakvu je ulogu podario i izneo u novom projektu.

- Osim toga, sve ostalo je zaista izvrsno i srećan sam što se sve to desilo - i tako dobar scenario, i mladi reditelj, i na ovako uspešan način ispričana filmska priča - istakao je Žirović.

Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević
 

Navijanje za domaći film

Glavnu žensku ulogu u ovoj porodičnoj drami tumači slovenačka glumica Aleksandra Balmazović, koja se vraća u srpski film nakon velikog uspeha sa poznatim ostvarenjem "Sivi kamion crvene boje" (2004) Srđana Koljevića.

- Veoma mi prija povratak u srpsku kinematografiju i pomislila sam odmah - evo mene opet za narednih 15 godina. Stvarno volim srpski film i čini mi se da je ovde kod vas profesionalizam zaista na visokom nivou, što je prepoznato u čitavom regionu -  ocenila je glumcia koju je srpska publika gledala u domaćim serijama “Koreni”, “Junaci našeg doba” i “Beležnica profesora Miškovića”.

Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević
 

- Naravno, taj profesionalizam je uvek postojao u Srbiji, a podrazumeva se i kvalitet filmova koji imate, jer se on svaki put podiže sve više. Sigurna sam da je Srbija daleko ispred svih zemalja u našoj okolini. Veoma volim taj huk, to navijanje koje osećam za domaći film, za koji mi se čini da je prisutan od procesa snimanja do same premijere - izjavila je Balmazovićeva.

Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević
 

Hrabri, slobodni i drski autori

Jedna od trenutno traženijih glumica Milica Janevski rekla je da još uvek nije gledala ceo film, u kome igra zapaženu ulogu rođene sestre glavne junakinje, te da je veoma radoznala i uzbuđena pred premijeru.

Janevski je podelila svoj utisak da je već na osnovu scenarija i snimanja filma znala, osećala i verovala da će ovo sigurno biti kvalitetan i uspešan film, svidela joj se priča, i zdušno podržava novu, mladu generaciju filmskih autora koji su, prema njenim rečima, hrabri, slobodni, drski, i navija za njih da rade što više.

Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević
 

Osim troje navedenih glumaca, u ostvarenju “Usekovanje” igraju Pavle Mensur, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić i Vahid Džanković.

Raspad porodice

Psihološka porodična drama odvija se samo u jednom danu, pretežno u enterijeru, jednom većem stanu, za vreme krsne slave - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Priča prati sve članove porodice od jutra do mraka, gde se poštuje jedinstvo mesta, vremena i radnje, kao da je u pitanju pozorišna jednočinka.

U tom vremenskom tesnacu, roditelji kriju od svog sina i svih gostiju da se razvode, želeći da sačuvaju svoju intimu i probleme, mada razlozi nisu toliko poznati i jasni gledaocima, osim da se pretpostavlja da su jednostavno prestali da se vole.

Tanjug/Jadranka Ilić/Miloš Milivojević
 

Njihov sin Jovan, koji živi sa njima, uveliko je u beznađu, teškoj depresiji i melanholiji i postaje narkoman. Njegov rođeni brat Dušan, naizgled je uspeo da se izvuče iz te disfunkcionalne porodice, jer se odavno odselio iz doma, ima stalan uspešan posao, živi sa devojkom koju je doveo na slavu, ali ni njemu nije sve potaman, što se postepeno otkriva kroz razvoj odnosa i priče.

Nepozvan gost

“Usekovanje” zapravo predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce - najmlađeg člana Jovana, ali kroz mozaičan presek svih likova, glavnih i sasvim sporednih, predstavlja ilustraciju makrokosmosa društva kroz mikrokosmos sudbina urbanih ljudi.

Tako se porodica malo uznemiruje dolaskom jednog nepozvanog i neočekivanog gosta na slavu, odnos junaka Jovana sa celom okolinom je ambivalentan i nedefinisan, a razlozi njegovog pada, nezadovoljstva, lenjosti i prepuštanju sivilu, nisu do kraja istraženi, samo se naslućuju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike