SANU predstavila bogat program do kraja juna: Od veštačke inteligencije do Desanke Maksimović

10.05.2023

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pripremi su izložbe, tribine, jubileji, okrugli stolovi, naučni skupovi...

SANU predstavila bogat program do kraja juna: Od veštačke inteligencije do Desanke Maksimović
Copyright Profimedia

Direkcija Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU predstavila je svoj program koji će biti realizovan od maja do kraja juna. Potredsednik SANU akademik Zoran Popović je detaljno govorio o programu kao i o mnogim drugim aktivnostima tokom ove godine.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nakon ovog predstavljanja, održana je Tribina Biblioteke SANU gde su predstavljene dve knjige - “Srpski narodni pokret 1848/1849: digitalizacija građe” i “Digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja” Aleksandra Kostića i Branislava Vojnovića, na kojoj su govorili dr Žarko Dimić i Branislav Vojnović.

Od naučnih skupova, 10. i 11. maja u Svečanoj sali SANU na programu će biti “Doprinos Sime Lozanića nauci, obrazovanju, privredi i društvu” povodom 175 godina od rođenja (1847-1935) tog profesora, rektora Velike škole, predsednika Srpske kraljevske akademije, jednog od osnivača Poljoprivrednog fakulteta, poslanika u Londonu i ministra privrede.

Međunarodna konferencija o veštačkoj inteligenciji

U Centru SANU u Kragujevcu 19. i 20. maja biće održana Međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji (Univerzitet u Kragujevcu), a u Beogradu takođe internacionalna konferencija iz domena fizike i visokih energija 23. maja.   

Program "Svečana akademija" biće priređen 12. maja - "100 godina od rođenja akademika Vojina Šulovića", posvećen tom lekaru i profesoru sa Medicinskog fakulteta. 15. maj je rezervisan za "120 godina nastave fizičke hemije u Srbiji", a dan kasnije (16.05.) - “175 godina od rođenja profesora Milana Jovanovića Batuta”. Čuveni srpski i jugoslovenski lekar Milan Jovanović Batut bio je univerzitetski profesor, utemeljivač Medicinskog fakulteta, po kome danas nosi ime Institut za javno zdravlje u Beogradu.

„Svečana akademija“ će 19. maja realizovati i program “150 godina od rođenja akademika Đorđa Nešića”.

Profimedia
 

Ogranak SANU u Novom Sadu će 10. maja predstaviti program (predavanje) “Probalistički grafički modeli kroz primere i primene” profesora dr Dejana Vukobratovića, a Ogranak SANU u Nišu će u četvrtak imati predavanje "Kinetički fenomeni u neravnoteženim plazmama: šansa za nauku i za primene” akademika Zorana Petrovića (Multimedijalna sala Univerziteta u Nišu).

Dobitnik Nobelove nagrade 2011. godine za oblast hemije, profesor dr Danijel Šehtman, održaće predavanje "Kvazi kristali" 15. maja u sali Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, kao i 17. maja u Svečanoj sali SANU u Beogradu - “Kvaziperiodički materijali - pomeranje paradigme u kristalografiji”. Šehtman je istaknuti naučnik sa Instituta za tehnologiju iz Izraela i profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi (SAD), dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

Predavanje “Trauma kod dece sa hroničnim bolestima” održaće 18. maja doktor specijalne medicine Bosanka Jocić-Jakubi u Multimedijalnoj sali Univerziteta u Nišu.

Profesor emeritus Tomazo Ruđeri sa Univerziteta u Bolonji 24. maja će govoriti na temu “Nove granice u neravnotežnoj dinamici” u Svečanoj sali SANU, dok će na istom mestu 31. maja dopisni član SANU Vladan Devedžić predstaviti program naslova "ČatGPT" kao uvod u ciklus predavanja "Veštačka inteligencija".

"Dve priče iz hemije sa Studentskog trga u Beogradu: Olovo-tetraacetat i antimalarik artemizin” će prezentovati 31. maja akademik Slobodan Milosavljević u Svečanoj sala Ogranka SANU u Novom Sadu.

Promocija knjige Slobodana Šijana

Promocija veoma zanimljive knjige pod nazivom “Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja: antologija” autora Slobodana Šijana biće održana 23. maja kada će, osim pisca, govoriti i dr Bojan Jović i Miroljub Stojanović. Slobodan Šijan je filmski reditelj, teoretičar filma, profesor režije, diplomac sa Likovne akademije, kao i dopisni član SANU, koji trenutno završava svoj novi film "Budi Bog s nama".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U Ciklusu predavanja “Antičko kulturno pokretno i nepokretno nasleđe Niša, Istočne i Južne Srbije”, prvo predavanje će 29. maja imati Dr Igor Bjelić - “Analiza arhitekture kasnoantičkog objekta sa svodovima na Centralnom platou Niške tvrđave” (Multimedijalna sala Univerziteta u Nišu). 

Redovna godišnja skupština SANU je planirana za 25. maj u Beogradu, a dan kasnije (30.5.), Okrugli sto na temu “Organska proizvodnja u Srbiji”. Oba događaja biće održana u Svečanoj sali. 

Izložbe

Od aktuelnih izložbi, u Biblioteci SANU do 12. maja će biti postavka "Mihailo Marković - povodom 100 godina od rođenja", u Galeriji nauke i tehnike SANU do 13. maja traje projekat "U glavnoj ulozi Miodrag Tabački - povodom pedesetogodišnjice rada", a publika do 14. maja može pogledati u Galeriji SANU izložbu “Sava Halugin: Poziv na oduševljenost” autorke Nele Tonković, čiji su recenzenti dopisni član SANU Mrđan Bajić i Čedomir Janičić. 

Kamerna izložba "Desanka Maksimović - Povodom 125 godina od rođenja" biće otvorena od 17. maja do 16. juna u Biblioteci SANU. Nova izložba koja je trenutno u pripremi - “Milorad Bata Mihailović - povodom stogodišnjice rođenja buntovnika akademika” biće otvorena 30. maja i trajaće do 13. avgusta. Autori su Ješa Denegri i Marija S. Đorđević. 

Gostujuća izložba SANU - “Olga Jevrić - Kompozicija i struktura” tandema autora Žakline Marković i Dejana Vučetića, posle izlaganja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, trajaće od 13. do 31. maja u Salonu Muzeja TERA u Kikindi. Do 21. juna će trajati izložba “U velikom formatu - slike akademika, 20. vek: Pokloni umetničkoj zbirci SANU”, autorke Jelene Mežinski Milovanović, u Narodnom muzeju Kikinda.

Profimedia
 

Koncerti klasične muzike i opere mladih talenata u Galeriji SANU u Beogradu će imati svoj redovan program ponedeljkom i četvrtkom, po osam nastupa u maju i junu, kao i na sceni Ogranka SANU u Nišu - izložbeni prostor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. 

Svečana akademija posvećena Desanki Maksimović

Tokom juna, kako je istakao akademik Zoran Popović, važna je Svečana akademija "125 godina od rođenja Desanke Maksimović" - 2. juna u Svečanoj sali SANU, u saradnji sa Zadužbinom čuvene pesnikinje. Tada će biti pročitane besede mnogih pisaca akademika (Ljubomir Simović, Stevan Raičković, Matija Bećković, Milovan Danojlić, Milisav Tešić, Miodrag Pavlović) o Desanki Maksimović.

Printscreen/Youtube/ Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal
 

Od predavanja izdvojeno je 7. juna - "Romski jezik u jezičkom pejzažu Srbije" dr Svetlane Ćirković (Sala 2, SANU), Okrugli sto "Srbi u Hrvatskoj - aktuelni položaj i glavne programske aktivnosti" - 8. juna (Svečana sala).

Takođe, u planu je 5. juna Naučni skup "100 godina od rođenja inostranog člana SANU Džona O' Mare Bokrisa", posvećen jednom od najznačajnijih svetskih fizikohemičara, kao i 21. juna - Svečana akademija "125 godina od rođenja Stefana Đelinea", posveta fiziologu i doktoru biologije.

Ostali programi u junu

Mesec jun u Beogradu donosi i Tribinu Biblioteke SANU u Svečanoj sali - "Rasprave, studije, članci: O dijalektologiji 1-5" Pavla Ilića (6. jun) i "Dan Biblioteke SANU posvećen Milki Ivić (o stogodišnjici rođenja)" - 13. juna, kada će govoriti akademici Miro Vuksanović i Jasmina Grković-Mejdžor.

Program u junu će biti okončan bijenalnom izložbom "Deseti salon pejzažne arhitekture" u Galeriji nauke i tehnike SANU, sa 70 radova domaćih i inostranih umetnika. U julu je na istom mestu planirana na tematska izložba arhivskih dokumenata "Avantura na Balkanu 1915", a tačni datumi za obe postavke nisu još uvek određeni.  

Tokom juna u Ogranku SANU Niš biće realizovana zanimljiva izložba "Stevan Sremac, "Ibiš Aga", pripovetka" autora Jovana Mladenovića (27.6.), kao postavka različitih izdanja te pripovetke, i u vezi sa tim biće istog dana organizovan Okrugli sto na temu tog književnog dela velikog pisca.

U Novom Sadu 1. juna će biti održan Naučni skup "Da li još postoji društvena kritika?" (Svečana sala Ogranka SANU NS) i biće realizovana izložba "Aleksandar Pedović" od 8. do 22. juna (Galerija).

Već viđena izložba u beogradskoj Galeriji nauke i tehnike - "Nauka i informatika za svako dete" Ljiljane i Stevana Jokića, gostovaće u Centru SANU u Kragujevcu 6. juna, te će biti i u vidu radionice za decu na sceni Galerije Srednje stručne škole.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike