Buran život filma kroz svedočanstva književnika: Slobodan Šijan predstavio knjigu "Pisci u bioskopu"

20.07.2021

13:34 >> 13:20

0

U antologiji su sabrana prozna svedočenja koja su ostavili Ivo Andrić, Branislav Nušić, Stanislav Vinaver, Rastko Petrović, Boško Tokin, Miloš Crnjanski,

Buran život filma kroz svedočanstva književnika: Slobodan Šijan predstavio knjigu "Pisci u bioskopu"
Copyright Slobodan Šijan / Promo / Ivica Vojnić

Četvrtog dana Festivala evropskog filma Palić održana je promocija knjige “Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja” Slobodana Šijana.

Slavni reditelj je tom prilikom govorio i o svom novom filmu “Budi Bog s nama“, u kome Miloš Biković igra ulogu avangardiste i pionira filmske kritike Boška Tokina (1894-1953).

Miloš Biković, Slobodan Šijan / Promo / Nemanja Mišćević

– Dao Bog da ga završim. Nekako ide dosta teško zbog korone. Imali smo prekid od godinu dana. Nastavili smo ovog juna. Trebalo je da završimo prošlog – kazao je Šijan.

Pročitajte još

Govoreći o antologiji “Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja”, koju je jesenas objavio Filmski centar Srbije, reditelj je istakao da sabrani tekstovi nisu filmske kritike i eseji, već svedočanstva naših pisaca o značaju filma u čitavom 20. veku.

Prema njegovim rečima, u knjizi su sabrana “prozna svedočenja o životu filma kod nas”, koja su ostavili Ivo Andrić, Branislav Nušić, Stanislav Vinaver, Rastko Petrović, Boško Tokin, Miloš Crnjanski, Bogdan Trinanić, Aleksandar Petrović, Danilo Kiš, Dubravka Ugrešić i drugi.

Slobodan Šijan / 24sedam Katarina Mihajlović

– Kada se pogleda ova knjiga zaista se shvati da je film imao buran život u našoj sredini i da je bio prisutan čak i kada se kod nas nisu snimali filmovi, ali su bili jedan izuzetno značajan doživljaj u životu naše kulture i našeg čoveka – rekao je ŠIjan.

Ideja o knjizi je sazrevala i tražila svoju formu tokom decenija, od kada je Šijan prvi put pročitao novelu Aleksandra Tišme “Mrtvi ugao”, i ostao “fasciniran otkrićem da se o filmu može i tako pisati”.

– U noveli depresivni mladi čcvek uđe u bioskop, gleda američki film, a Tišma ulazi u minucioznu analizu svih detalja njegovog doživljaja filma, uključujući ulazak u bioskop, šta ga privlači na plakatima, kako traži sedište, kako počinje film, šta on tu razmišlja – rekao je ŠIjan.

Slobodan Šijan / AtaImages / Mateja Stanisavljevic

Pod utiskom Tišmine novele, počeo je da čita i traži slične tekstove, a kada ih se poprilično nakupilo, pomislio je da bi bilo dobro da napravi antologiju.

– Razmišljajući o formi, vrlo sam zadovoljan kako sam to uradio, a najviše što se knjiga pojavila. To je zahtevan projekat, nije jeftino napraviti takvu knjigu. Dobro je da postoji kao nekakva referenca – rekao je Šijan.

Pročitajte još

Upitan šta, kao dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka”, misli o Festivalu evropskog filma, koji traje do 23. jula, Šijan je ocenio je Palić “sebi obezbedio značajno mesto na evropskoj festivalskoj sceni”.

– Ima dobar koncept i dopada mi se pariranje međunarodnih i domaćih uglednih autora, što nama diže vrednost – zaključio je Šijan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike