Prvo obraćanje Zorana Kneževića, novog predsednika SANU: Politika političarima

30.03.2023

17:30

0

Novoizabrani prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti izjavio je da je ovo za njega posebno emotivan trenutak

Prvo obraćanje Zorana Kneževića, novog predsednika SANU: Politika političarima
Zoran Knežević - Copyright Rade Prelić/Tanjug

Novi predsednik SANU Zoran Knežević izjavio je danas da je za njega stupanje na njeno čelo posebno emotivan trenutak i zahvalio se članstvu na poverenju koje su mu ukazali današnjim izborom.

Nakon što ga je Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala sa 75 glasova, nasuprot 33 koje je dobio kompozitor Svetislav Božić, Knežević se u svom prvom obraćanju zahvalio svima koji su glasali iza njega.

Antonio Ahel/ATAImages
Zoran Knežević

Knežević se zahvalio na izraženoj podršci programu na osnovu kog će sa saradnicima voditi akademiju u naredne četiri godine.  

Vremena su uvek teška i složena

Knežević se zahvalio i akademicima koji nisu glasali za njega pošto su različitim mišljenjem doprineli da izbori budu u demokratskom duhu i atmosferi  međusobnog uvažavanja.

- Obavezama prilazim s dužnim poštovanjem i odgovornošću, s nadom da ću se uz vašu pomoć uspešno nositi sa svakodnevnim izazovima - poručio je Knežević članovima  akademije.

Svestan da mu posao neće biti lak, niti jednostavan, Knežević je dodao da su vremena uvek teška i složena, "pa valja imati i strpljena i mudrosti" da im se prilagode i da vode SANU ka "mirnim vodama, do sigurnih luka".

Tanjug/Rade Prelić
Stari i novi predsednik SANU

Knežević je rekao i da će biti spreman da podrži sve konstruktivne sugestije i učiniće sve što je u njegovoj moći da ispuni obećanja i da akademiji obezbedi kontinuiet sa tradicijom koju baštini.

Akademija nije politička partija

Odgovarajući potom na novinarska pitanja, Knežević je rekao da u srpskom društvu postoji uvek niz društvenih i političkih problema, kao i da "akadmija nije politička partija da se njima bavi na dnevnom nivou, ali ima svoju reč".

Prema njegovim rečima, SANU može dati određene savete i mišljenja i na taj način pomoći da se nađu rešenja.

Knežević je dodao da bi im "bilo drago da sud akademije ima malo veći odjek u javnosti", odnosno da "ono što akademija govori treba saslušati".

Tanjug/Rade Prelić
 

Govoreći o bremenu koje je preuzeo stupivši na čelo SANU, Knežević je rekao da ne zna kako čovek može da se spremi za tu dužnost.

Potrebno razumevanje javnosti

- Nadam se da ćemo u budućem periodu imati nešto više razumevanja javnosti i da će ono što govorimo biti pažljivije saslušano. U tom slučaju imaćemo manje nesporazuma i problema- naveo je Knežević.

Upitan o ulozi SANU oko Kosova, Knežević je upozorio da dnevna politika nije prostor delovanja akademije, koja je učinila "važne, velike napore da neka pitanja odgovori".

Tanjug/Rade Prelić
 

Knežević je podsetio da je SANU imala važan međunarodni skup o pravnom aspektu secesije i da vode računa o kulturnom nasleđu.

- Što se tiče dnevne politike - postala je suviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao mi u akademiji. Politika političarima. Mi ćemo da pomognemo koliko treba i koliko nas pozovu - naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, SANU ne beži od bilo kog angažmana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike