U glavnoj ulozi Miodrag Tabački: Nadam se da nisam na kraju radnog veka (FOTO)

05.04.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnik je izložbom proslavio 50 godina svog scenografskog rada

U glavnoj ulozi Miodrag Tabački: Nadam se da nisam na kraju radnog veka (FOTO)
Miodrag Tabački - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Izložba "U glavnoj ulozi Miodrag Tabački - povodom pedesetogodišnjice rada“ otvorena je u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), gde će trajati do 13. maja.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Radost za one koji umeju da se raduju

Izložbu je otvorio doskorašnji predsednik SANU Vladimir S. Kostić koji je podsetio na "impresivni stvaralački napor" Tabačkog i napomenuo da je pred posetiocima "radost za one koji umeju da se raduju".

Kostić je rekao da je scenografija koju je radio Tabački "umetnička kreacija koja dopunski obavezuje sve u postupku rađanja predstave".

ATA Images/Marija Mlađen
 

Dalje sa istim žarom

Tabački je zahvalio svima u ispunjenom prostoru galerije što su došli na proslavu 50. rođendana njegovog scenografskog rada, a iznad svega pozorištima koja su ga angažovala, kao i piscima, kompozitorima, rediteljima, koreografima, glumcima i drugima.

- Hvala svima koji su mi omogućili da se bavim ovim poslom koji je čitav moj život - rekao je umetnik ističući da se nada da nije na kraju radnog veka, jer upravo kreće da radi neke nove projekte.

ATA Images/Marija Mlađen
 

- Znači mi da se osvrnem na ono što sam radio ne bih li nastavio dalje sa istim žarom i rezultatima.

Prema njegovim rečima, svaka nova predstava je podjednako uzbudljiva i teško mu je da se seti nečega što je bilo zanimljivije od ostalog što je radio.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Autor više od 300 scenografija

Scenograf i kostimograf, univerzitetski profesor i dopisni član SANU, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za predstave u Srbiji i inostranstvu, a izložba na 50 panoa, za svaku godinu rada, predstavlja najznačajnije rezultate njegovog stvaralaštva.

Prikazane su fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima, uz crteže, slike i video snimke predstava.

Kako je najavljeno, Tabački će se predstaviti 12. aprila predavanjem iz ciklusa "Susreti sa stvaraocima - Masterklas” u Svečanoj sali SANU, gde je 19. aprila naučni skup "Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike