Neverovatna priča o tome kako je nastao Indijana Džons: Sve se dogodilo zahvaljujući jednom patku (FOTO/VIDEO)

07.05.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Dosta toga je nadahnulo Džordža Lukasa da stvori kultni lik, a posebno jedan čuveni Diznijev junak

Neverovatna priča o tome kako je nastao Indijana Džons: Sve se dogodilo zahvaljujući jednom patku (FOTO/VIDEO)
Harison Ford kao Indijana Džons - Copyright Profimedia

Indijana Džons je jedan od najpoznatijih ikona popularne kulture dvadesetog veka. Čak i da Džordž Lukas nije stvorio franšizu „Ratovi zvezda“ namćorasti arheolog, avanturista i borac protiv nacizma ostao bi njegova sasvim dovoljna zadužbina.

Profimedia
 

Kroz četiri (uskoro stiže i peti nastavak) filma, televizijsku seriju, ogroman broj knjiga, stripova i video-igara, Indijana Džons je postao značajan deo naše kulture u celini. Neobično je što je ideja o slavnom arheologu i njegovom biču, svoj početak imala u jednom patku. I to vrlo poznatom.

Verovali ili ne

Indijana Džons je, verovali ili ne, delom inspirisan Bajom Patkom. Dosta toga je nadahnulo Džordža Lukasa da stvori kultni lik, ali u samom centru svega toga, prema priznanju samog reditelja, nalaze se avanturistički stripovi koje je napisao i nacrtao Karl Barks. Naročito oni stripovi u kojima je glavni junak najbogatiji patak na svetu i najpoznatija tvrdica iz Patkovgrada.

Sam Barks ostaće upamćen po svom radu za kompaniju Dizni, ali, pre svega, po tome što je kreirao mnoge omiljene likove poput Baje Patka, Pate Patak, Proke Pronalazača, Lampija, Cakanog Caje, braće Buldog, Mage Vračević i Varalića.

Profimedia
 

Rođen na farmi u Oregonu, Barks se oprobao na mnogim poslovima, poput drvoseče i radnika u fabrici, da bi dvadesetih godina minulog veka postao slobodni umetnik. Ironično je da je njegova prva impresija o Paji Patku bila negativna. Kada je, 1935. godine počeo da radi za kompaniju Dizni i prvi put se susreo sa ovim junakom smatrao ga je „tupavim izazivačem nevolja kojem je zbog temperamenta veoma teško naći više prigodnih uloga“.

Kako je nastao Baja Patak

Već posle nekoliko meseci u Dizniju Barks počinje da radi na pričama za crtane filmove. Tom prilikom je učestvovao u stvaranju Pajinih sestrića Raje, Gaje i Vlaje. 1942. godine počinje da radi kao scenarista i crtač stripova o Paji Patku i tu ostaje do penzionisanja. Verovatno najveći uspeh na radu o porodici pataka jeste stvaranje Baje Patka. Ovaj bogati škrtica prvi put se pojavio 1947. godine u stripu „Božić na Medveđoj planini“. Iako ga je zamislio kao epizodnog lika kome je namenio samo tu jednu priču, Barks ubrzo menja mišljenje i Baja Patak, upravo zahvaljujući njemu, postaje jedan od najpopularnijih Diznijevih junaka.

Profimedia
 

Strip o Baji Patku vremenom evoluira u avanturistički. Baja Patak zajedno sa sestrićima putuje po svetu, traži skrivena blaga, istražuje skrivene hramove u džungli, drevne piramide… Zvuči poznato? Indijana Džons je tako preuzeo mnogo od Baje Patka, pa je prvi film „Otimači izgubljenog kovčega“ (Raiders of the Lost Ark) delom zasnovan na Barksovom stripu „The Seven Cities of Cibola“.

Profimedia
 

Nije to jedina stvar koja povezuje ova dva junaka. Baja Patak je od škrtice i negativca prerastao u veštog, pragmatičnog i domišljatog avanturistu. Njegova pohlepa i tvrdičluk su prerasli u neku vrstu beskrajne potrage za blagom ili, kako bi to Indijana Džons rekao, „bogatstvom i slavom“. Takođe je zanimljivo da oba junaka sve vreme nose šešir.

Profimedia
 

Legenda stvorena na jednom letovanju

Očigledno je da se Lukas nije oslanjao samo na Baju Patka kako bi kreirao lik Indijane Džonsa. Legenda o nastanku ovog junaka započinje na Havajima gde je Lukas letovao zajedno sa Stivenom Spilbergom. Obojica su neposredno pre toga postigli veliki uspeh. Spilberg sa filmom „Bliski susreti treće vrste“, a Lukas sa „Ratovima zvezda“.

Spilberg je svom kolegi je spomenuo da bi voleo da radi na filmu o Džejmsu Bondu, a ovaj mu je uzvratio da ima bolji predlog. Naime, on je upravo sa Filipom Kaufmanom završio scenario pod nazivom „Avanture Indijane Smita“. Uz neophodnu izmenu naslova i imena junaka, dogovor je pao i sve ostalo je istorija.

Profimedia
 

Osim Baje Patka i Džejmsa Bonda slavni arheolog ima još uzora. Tu je pre svega Alan Kvotermejn iz romana „Rudnici cara Solomona“ Hagada Rajdera. Ipak, uprkos inspiracijama Indijana Džons je sasvim osoben i jednstven junak. Tome su nesumnjivo doprineli šarm i humor Harisona Forda koji su pomogli da se lik do kraja definiše, Lukas je doneo nostalgičnu nit dečačkih priča, a Spilberg je uneo svoje umeće za snimanje avanturističkih filmova, prenosi bookvar.rs.

Profimedia
 

Ovog juna očekuje nas novi i ujedno poslednji film sa avanturama slavnog arheologa pod naslovom „Indijana Džons i artefakt sudbine“ koji će svoju premijeru imati na Kanskom festivalu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike