Legendarni Sten Li: Uzbudljiva životna priča čoveka koji je promenio istoriju stripa (FOTO/VIDEO)

23.04.2023

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Dokumentarac o njegovom radu i životu od 16. juna će moći da se pogleda na striming platformi Dizni+

Legendarni Sten Li: Uzbudljiva životna priča čoveka koji je promenio istoriju stripa (FOTO/VIDEO)
Sten Li - Copyright Profimedia

Svi ljubitelji stripova znaju za Stena Lija, čoveka bez koga ne bismo imali mnoge popularne supeheroje poput Spajdermena, Ajron Mena i mnogih drugih, a uskoro stiže dokumentarni film o njegovom životu.

Profimedia
 

Čuveni autor stripova preminuo je 2018. u 96. godini, a sve do smrti imao je brojna kratka pojavljivanja u Marvelovim superherojskim filmovima (kameo) kao omaž njegovoj karijeri. Poslednji put smo ga videli na velikom platnu u filmu „Avengers: Endgame“ 2019. godine.

100 godina sanjarenja

Dokumentarac jednostavnog naziva „Stan Lee“ dolazi iz Diznijeve produkcije, a u najavi na zvaničnom Tviter profilu je napisano: „100 godina sanjarenja. 100 godina stvaranja. 100 godina Stena Lija“.

 

 

Svetska premijera ovog ostvarenja će biti održana na ovogodišnjem Trajbeka filmskom festivalu, a od 16. juna će moći da se pogleda na striming platformi Dizni+.

Više od stripa

Li je svoju karijeru započeo 1941. godine i učestvovao u stvaranju mnogih legendarnih likova, kao što su Spajdermen, Osvetnici, X-Men, Fantastična četvorka, Tor, Loki, Nik Fjuri, Crni panter, Ajron Men, Neverovatni Hulk i mnogi drugi.

Bio je američki strip scenarista, urednik, izdavač, producent, televizijski voditelj, glumac i bivši predsednik izdavačke kuće Marvel komiks.

Profimedia
 

Tokom godina Sten je postao poznat po tome što se putem svojih stripova zalagao protiv rasizma, droge, netolerancije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda, terajući na taj način širu javnost da ne posmatra strip samo kao oblik zabave već i kao nešto više.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike