Šokantan efekat veštačke inteligencije: Harison Ford 44 godine mlađi u novom „Indijani Džonsu“ (FOTO/VIDEO)

03.05.2023

11:45

0

Autor: Dejan Ćirić

„Ovo je prvi put da vidim ovako nešto i da verujem u to što gledam“, izjavio je glumac

Šokantan efekat veštačke inteligencije: Harison Ford 44 godine mlađi u novom „Indijani Džonsu“ (FOTO/VIDEO)
Harison Ford - Copyright Profimedia

Svetska premijera filma "Indijana Džons i artefakt sudbine" (Indiana Jones and Dial of Destiny), reditelja Džejmsa Mangolda, sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi, održaće se 18. maja na Kanskom festivalu, gde će biti prikazan van konkurencije.

Profimedia
 

Peti i ujedno poslednji nastavak legendarne franšize jedan je od najiščekivanijih filmova ove godine, a osamdesetogodišnji glumac je za potrebe ovog ostvarenja veštačkom inteligencijom podmlađen čak 44 godine.

Tokom 25 minuta filma lice Harisona Forda je digitalno podmlađeno kako bi mogao da igra tridesetpetogodišnjeg Indijanu iz vremena u kome se odigrava radnja prvog dela filma. Glumac je morao sve scene da snimi kao da je 44 godine mlađi.

Profimedia
 

Dva dana kasnije njegovo lice bi bilo potpuno drugačije

- Ford je izuzetno talentovan i vitalan i to mu je olakšalo da odglumi sve scene. Tehnologija uključena u proces snimanja je sasvim druga stvar - izjavio je reditelj Džejms Mangold i dodao:

- Imali smo gomilu njegovih snimaka u krupnim, srednjim, širokim i svetlim planovima, kao i onih sa slabim svetlima. Jednog dana bismo snimili 79-godišnjeg Forda koji igra 35-godišnjeg Indijanu, a dva dana kasnije njegovo lice bi bilo potpuno drugačije i digitalno podmlađeno.  

Profimedia
 

Malo je sablasno

Ford je krajem prošle godine otkrio da je veštačka inteligencija korišćena za snimanje scena podmlađivanja i da je njegovo digitalno lice napravljeno iz arhivskih snimaka u vlasništvu Lucasfilma.

- Imaju program veštačke inteligencije koji može da analizira svaki detalj svakog filma koji Lucasfilm poseduje. Pošto sam snimio mnogo filmova za njih, imaju puno materijala sa mojim licem. Ne znam tačno kako oni to rade, ali ono što ćete videti u “Indijani“ je moje pravo lice. Stave mi neke tačke na lice, ja izgovorim reči i onda urade nešto fantastično. Ovo je prvi put da vidim ovako nešto i da verujem u to što gledam. Malo je sablasno. Mislim da čak i ne želim da znam kako se to radi, ali definitivno funkcioniše - rekao je glumac.

Profimedia
 

Pored Forda u filmu igraju i Mads Mikelsen, Antonio Banderas, Tobi Džouns, Fibi Voler-Bridž i drugi. Peti nastavak „Indijane Džonsa“ u svetske bioskope stiže 30. juna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike