Šta je Vermer sakrio na slici „Usnula devojka“: Otkrivena tajna prekrivene figure (FOTO)

07.05.2023

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Moguće je da centralni deo slike uopšte nije devojka koja je zaspala nakon poziranja umetniku

Šta je Vermer sakrio na slici „Usnula devojka“: Otkrivena tajna prekrivene figure (FOTO)
Usnula devojka - Copyright Profimedia

Johanes Vermer bio je poznati holandski barokni slikar 17. veka. Njegov celokupni opus nije prevelik i obuhvata 37 danas poznatih dela. Formati njegovih slika su dosta mali. U ranoj fazi slikao je istorijske prizore, dok se kasnije specijalizovao za žanr slikarstvo.

Sa gledišta današnje estetike, najpoznatija dela su mu „Alegorija umetnosti“ (Slikar u ateljeu), „Pogled na Delft“ i čuvena „Devojka sa bisernom minđušom“.

"Devojka sa bisernom minđušom"/Profimedia
 

Ne postoji umetnik toga doba koji je sa takvom veštinom upotrebljavao lapis lazuli, prirodni ultramarin. Vermer je ovu dragocenu boju izdašno koristio ne samo za plave površine, već i kao podlogu za druge boje, recimo za senke na zidu. Smatra se da su ga na ovaj pristup inspirisale ideje Leonarda da Vinčija koji je tvrdio da predmeti preuzimaju deo boje od susednih objekata.

Misterija „Usnule devojke“

Prema najnovijem otkriću Vermerova slika „Usnula devojka“ prvobitno je sadržala jednu mušku figuru pre nego što je prekrivena, a veruje se da bi ta figura zapravo mogla da bude sam umetnik. Nakon što je na tom delu, koje se nalazi u Muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku, izvršeno istraživanje, otkriveno je da ta muška figura drži četkicu i štafelaj, prenosi Far Out Magazine.

Ove informacije dovode do novog načina tumačenja slike, jer ostaje misterija zašto je naslikao sebe pre nego što je to prepravio u prozorski okvir. Moguće je da centralni deo slike uopšte nije devojka koja je zaspala nakon poziranja umetniku.

Profimedia
 

Još jedno moguće tumačenje je da je na Vermera uticao Nikolas Maes, koji je u svoju sliku „The Naughty Drummer“ godinu dana ranije suptilno ubacio autoportret, pa je Vermer to probao da ponovi u „Usnuloj devojci“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike