„Cigani lete u nebo“ 350. put na Terazijama: To je neka radosna tuga! (FOTO/VIDEO)

21.04.2023

14:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Skoro 20 godina predstava se igra pred prepunom salom kako na matičnoj, tako i drugim scenama širom zemlje i van nje

„Cigani lete u nebo“ 350. put na Terazijama: To je neka radosna tuga! (FOTO/VIDEO)
Cigani lete u nebo - Copyright Promo/Dalibor Tonković

U četvrtak, 27. aprila, ansambl mjuzikla „Cigani lete u nebo“ proslaviće 350. izvođenje ove, kod publike omiljene predstave, koja se na sceni Pozorišta na Terazijama izvodi blizu 20 godina.

Promo/Dalibor Tonković
 

Premijera predstave, u režiji Vladimira Lazića, bila je 17. aprila 2004. godine i od tada se uvek igra pred prepunom salom kako na matičnoj, tako i drugim scenama širom zemlje i van nje.

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča

Iako na početku svog scenskog života ovaj komad nije bio ohrabren od strane pozorišne kritike, on je rastao i transformisao se u vrlo specifičnu energiju ansambla koji sa sve većim žarom izvodi najlepše ruske pesme Jevgenija Doge oslikavajući jednu od najpoznatijih ljubavnih priča, ali jednako baveći se pitanjem granice slobode, ponosa i društvenih normi.

Tokom gotovo dve decenije izvođenja, menjali su se i učesnici u predstavi, a najveću promenu predstava je doživela početkom 2020. godine. Naime, Ivan Bosiljčić i Milena Vasić su nakon šesnaest godina predali uloge mlađim kolegama sa željom da nastave uspeh ove predstave u godinama koje slede. Nikola Šurbanović preuzeo je ulogu čuvenog kradljivca konja Lojka Zobara, a nakon velike audicije, uloga Rade dodeljena je Mioni Marković i Oliveri Dragičević (u ravnopravnoj alternaciji).

Promo/Dalibor Tonković
 

Šta je, zapravo, tajna dugovečnosti ovog mjuzikla?

“Nema više slobode, Rado. Ni za tebe ni za mene - kaže Lojlo Zobar.  Ima li je ako ima ljubavi? Traganje za slobodom je traganje za sopstvom, shvatanje da je ljubav jedina, celovita i smislena. Svi glumci su verovali u ovu predstavu, iako su u početku postojale različite kritike i stavovi. Ipak, ta razmena emocija između nas i publike je ovu predstavu oblikovala, nadogradila i sačuvala. Zbog toga oni vole “Cigane” jer sa Radom i Zobarom uzleću do te slobode i na kraju plaču. To je neka radosna tuga!”

Milena Vasić

“Autentična potraga za slobodom je najveći adut predstave “Cigani lete u nebo”, a publika nam se iznova vraća jer i svako u gledalištu za istom čezne. To je ta tema slobode koju je Maksim Gorki otvorio u svojoj pripovetci, a koju mi otkrivamo već dve decenije na sceni Pozorišta na Terazijama. Ona je u rečima, muzici, u odnosima i svakom pokretu koji izvodimo uvek iznova.

Ova tema je u našem vremenu aktuelnija nego ikad. Koliko smo daleko od slobode? Ima li je uopšte? Naši junaci doživljavaju tragičan kraj u odbrani te slobode onako kako je lično shvataju. Smatram da je njihov izbor mogao biti i drugačiji - umesto razarajuće strasti, u sebi su mogli probati da probude ljubav koja sve trpi, koja je blagotvorna. Da izaberu život.

Eto ta mogućnost, to je zapravo prostor naše slobode. A stradalna sudbina Zobara i Rade duboko potresa, jer svakoga od nas stavlja pred mogućnost boljeg izbora.”

Ivan Bosiljčić

Promo/Dalibor Tonković
 

U saradnji sa izdavačkom kućom Sumatra, povodom jubilarnog izvođenja ovog mjuzikla, u četvrtak 27. aprila uz kupljene ulaznice na blagajni pozorišta za predstave sa majskog repertoara, publika će na poklon dobiti knjigu „Cigani lete u nebo“. Broj knjiga je ograničen.

U predstavi učestvuje balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike