Priča o ženi rođenoj kad je Bog bio pijan: Jedina tango opera na svetu u Pozorištu na Terazijama (FOTO/VIDEO)

10.03.2023

14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je remek-delo čuvenog kompozitora Astora Pjacole

Priča o ženi rođenoj kad je Bog bio pijan: Jedina tango opera na svetu u Pozorištu na Terazijama (FOTO/VIDEO)
Opera "Maria de Buenos Aires" - Copyright Promo/Stefan Stefanović

U nedelju 2. aprila, sa početkom u 19.30 časova, na sceni Pozorišta na Terazijama biće izvedena tango opera „Maria de Buenos Aires“ u produkciji Opere Nova iz Kragujevca.

Ova, jedina tango opera na svetu, premijerno je izvedena 8. maja 1968. godine u Buenos Ajresu. Remek-delo čuvenog kompozitora Astora Pjacole i libretiste Horasija Ferera je čudesan spoj poezije, plesa i tanga.

Promo/Stefan Stefanović
 

Tango opera „Maria de Buenos Aires“ premijerno je izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, 21. decembra prošle godine.

Marija u svetu tanga, podzemlja i prostitucije

U pitanju je nadrealna priča o Mariji, mladoj ženi rođenoj u siromašnom predgrađu Buenos Airesa ,,jednog dana kada je Bog bio pijan“. Zavedena zvukom bandeneona, ona se predaje svetu tanga, podzemlja i prostitucije i umire mlada. Njena senka biva osuđena da večno luta ulicama Buenos Ajresa, ali na kraju doživljava iskupljenje i Marija se ponovo rađa. Ona simbolizuje ženu, ali i sam grad Buenos Ajres, tango i umetnost uopšte.

Promo/Stefan Stefanović
 

Kroz radnju predstave srećemo likove karakteristične za tango tradiciju - Pajadora, Bandeneon, Goriona, ali i marionete, psihoanalitičare, goblina…

Promo/Stefan Stefanović
 

Senzualni ritmovi Pjacolinog nuevo tango stila koji izvodi jedinstven muzički sastav i očaravajući stihovi Ferera stvaraju magiju koja u potpunosti obuzima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike