Jedan ne sme u Ameriku, drugi proteran iz Holivuda: Polanskom i Alenu i Kan zatvorio vrata!

18.04.2023

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ukoliko bi njihovi filmovi bili prikazani na festivalu, kontroverza bi skrenula pažnju sa svih drugih ostvarenja

Jedan ne sme u Ameriku, drugi proteran iz Holivuda: Polanskom i Alenu i Kan zatvorio vrata!
Copyright Profimedia

Nedavno objavljeni filmski program predstojećeg Kanskog festivala donosi velika rediteljska imena poput Skorsezea i Almodovara, ali tu su i brojne kontroverze, od kojih se jedna tiče Vudija Alena, a tu su i Roman Polanski i najnoviji film Džonija Depa.

Film „Žan di Bari“ rediteljke Mejven ove godine otvara festival, što je izazvalo mnoge polemike, ne samo zbog toga što je to prva Depova veća uloga nakon suđenja sa Amber Herd, nego i zato što je jedan francuski novinar tužio ovu rediteljku za napad.

Foto: Promo/MegaComFilm
 

Tjeri Fremo, direktor festivala, brani svoju odluku time da ni Dep ni Mejven nisu zvanično osuđeni ni za jedan zločin i da bi sve bilo drugačije da je njima zabranjeno da se bave svojim poslom.

Kontroverza u fokusu

Međutim, kada su u pitanju Roman Polanski i Vudi Alen, čak se i Fremo donekle ograđuje, uprkos tome što ovi reditelji i dalje uspešno rade u Evropi. Polanski ne može da uđe u Ameriku, a Alen je gotovo proteran iz Holivuda, tako da njihovi filmovi traže prostor za prikazivanje u Evropi, ali se to neće desiti u Kanu, prenosi Indie Wire.

Roman Polanski/Profimedia
 

Fremo je objasnio da novi film Polanskog „The Palace“ nije prikazan ljudima  zaduženim za izbor programa na festivalu, ali da je pogledao novu mračnu Alenovu komediju snimljenu u Parizu, pod nazivom „Coup de Chance“.

- Taj film nije bio kandidat jer znamo da kada bi bio prikazan u Kanu, kontroverza bi bila u fokusu iznad samog filma i svih ostalih ostvarenja.

Profimedia
 

Poslednji film Vudija Alena koji je prikazan u Kanu bio je „Café Society“ 2016. godine.

76. po redu manifestacija na Kroazeti trajaće od 16. do 27. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike