Bakina pita i dedina ljubav: Neobična izložba u Galeriji ’73 (FOTO)

10.03.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka objedinjuje zajedniče poetike i istraživanja dve mlade umetnice iz Banjaluke

Bakina pita i dedina ljubav: Neobična izložba u Galeriji ’73 (FOTO)
Izložba "Koordinate" - Copyright Promo/Galerija '73

Izložba crteža i slika “Koordinate” umetnica Aleksandre Kuzmanović i Danijele Mihić otvorena je u Galeriji ’73.

Promo/Galerija '73
 

Izložba objedinjuje zajedniče poetike i istraživanja ove dve mlade umetnice iz Banjaluke. Izloženi su najnoviji radovi u kojima umetnice na neki način menjaju pozicije i polazišna mesta svojih istraživanja. Aleksandra iz enterijera prelazi u intimne privatne prostore, dok Danijela širi svoju figuralnost i prenosi narative u nove slikovne prostore i scene.

Promo/Galerija '73
 

Najveći sevap

- Bitno mi je da sam ,,svoja na svome". Zanimaju me mesta i stvari u kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži (tragovi netaknutog života), ,,čovekova mesta", prostori, rituali (tradicija), i međusobni odnos svega toga. Generalno se izražavam u raznim tehnikama. U ovom ciklusu predstavljam svoju porodicu u intimnom, meni vrlo poznatom prostoru, gde ih slikam kako rade radnje koje su uvek radili: spavaju, odmaraju, rade, sede... i tako ih činim večnim - ističe Aleksandra Kuzmanović i dodaje:

Promo/Galerija '73
 

- Tema samih radova jeste i te kako univerzalna jer, na primer, na slici mog dede gde sedi i gleda u nas, nije naslikan samo moj deda, već univerzalna dedina ljubav prema unučetu. Na slici gde moja baka razvija pitu, naslikana je baka koja svom unučetu, i ostaloj deci priprema ručak. Najveći sevap. Danijela i ja se bavimo društvom, nama bliskim ljudima, porodicom. U radovima rade radnje koje su specifične posebno za našu porodicu, a i podneblje. Obe smo zahvalne i srećne što smo odrasle u takvom društvu, koje je svakako uticalo na nas i našu umetnost ovakvu kakva jeste.

Promo/Galerija '73
 

Maske lažne skromnosti

Osnovna tema rada Danijele Mihić je želja za povezivanjem sa čovekom, odnosno društvom. U moru socijalno uslovljenih situacija, umetnica traga za istinom koja se krije ispod površine svih tih lica koja nose maske lažne hrabrosti, ponosa i gordosti.

Figurativno slikarstvo, prema njenim rečima, omogućava joj da na likovni način prikaže težinu i snagu života koju oseća ali teško nalazi reči da objasni, odnosno da konkretizuje svoju misao. U njenim portretima traži iskrenost i neisceniranost, odnosno njihovo stvarno stanje duha.

Promo/Galerija '73
 

Aleksandra Kuzmanović, rođena u Tesliću 1997. godine, gde završava srednju školu 2015. godine. Iste godine upisuje Akademiju umjetnosti univerziteta u Banjaluci, smer slikarstvo. Prvu i drugu godinu pohađa u klasi prof. Svjetlane Salić Mitrović, dok je treću i četvrtu godinu završila u klasi prof. Borjane Mrđa. Od treće godine studija izlaže samostalno. Dobitnik je nekoliko nagrada u oblasti slikarstva. Živi i radi u Banjaluci.

Danijela Mihić je rođena 1997. godine u Banjaluci. 2020. godine diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsek slikarstvo. Živi i radi u svom rodnom gradu.

Promo/Galerija '73
 

Izložba će biti otvorena do 21. marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike