Izložba Miodraga Tabačkog: Maštovitost, kultura i smelost

27.10.2020

16:56 >> 18:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Svestrani pozorišni i likovni stvaralac, scenograf, kostimograf, pedagog, dobitnik velikog broja nagrada, Miodrag Tabački večeras od 20 časova izlaže u gal

Izložba Miodraga Tabačkog: Maštovitost, kultura i smelost
Copyright ATA Images

Na izložbi će biti predstavljena serija skica i crteža koje je umetnik stvarao kao pripremni rad za svoje veoma uspešne predstave, kao plod saradnje sa mnogim značajnim pozorišnim rediteljima. U likovnoj i umetničkoj javnosti, Tabački je naširoko poznat kao autor više od 200 scenografija za velike pozorišne predstave širom Srbije, regiona i Evrope, a kreirao je i više od 100 kostima za mnoge scenske projekte. Njegova scenografska i kostimografska delatnost odavno imaju zavidnu međunarodnu reputaciju, u karijeri dugoj već pola veka.

U katalogu izložbe, kustos Gordana Popović Vasić analizira delo velikog scenografa, gde piše da su osnovne premise uvek tekst i zahtevi reditelja i ta činjenica određuje početnu neophodnu disciplinovanost, i uslovno govoreći, granice mogućeg.

– Međutim, iza te barijere otkrivamo pravu prirodu talenta Miodraga Tabačkog – maštovitost, kulturu i smelost, jer nemoguće je govoriti o crtežima i skicama Tabačkog, a ne povezati ih sa živim doživljajem pozorišnih predstava – navodi Vasić i podseća da je Tabački po obrazovanju i scenograf i arhitekta, tako da sa lakoćom uvek može da savlada prostor scene, i još ga obogaćuje slikarskim detaljima, koristeći različite simbole stvara metaforičnost, jednu od osnovnih odlika njegovog rada. Raznovrsni po temi i karakteru, ovi crteži raznorodni su i po tehničkim sredstvima. Ponekad je to olovka, tuš, akvarel, pastel ili čak ulje.

ATA Images

Na izložbi koja će trajati tačno mesec dana, do 27. novembra, biče izloženi crteži iz predstava “Bajka o kralju Jelenu”, “Nikad se ne zna”, “Silom mu”, gde je crtež začinjen i pažljivim, gotovo karikaturalnim predstavama. Biće izloženi i crteži iz predstava “Balada o gospodaru Halevinu”, “Na letovanju”, “Cement” i opere “Carmina Burana”.

Za čuvene “Rodoljupce” Tabački je kombinacijom slikanih partija i linearnog crteža postigao uzbudljiv rezultat paradigmatičnog značaja. Izuzetno plodonosan rad scenografa obuhvata na ovoj izložbi i “Orestiju”, “Antigonu”, “Don Žuana” i “Vojvotkinju od Malfija”. U komediji “Ožalošćena porodica”, umetnik je kreirao ekspresivne figure, naglasak mu je na karakterima koji nose predstavu, što je sličan postupak za kostime rađene tušem i uljem na papiru za predstavu “Kir Janja”.

Izložba će predstaviti i crteže kostima za “Kabare”, oslanjajući se na nemački ekspresionizam, a ne sme se izostaviti ni autorov rad na komadu “Čovek od La Manče”, gde je jasno prikazano dostojanstvo muških figura i ljupkost ženskih, dok je realizacija drame “Duh zemlje”, po raskošnim skicama inspirisana duhom secesije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike