Kako je Vesna Čipčić naterala ljude da lažu: Nisam želela da plačem za mojim klovnovima (FOTO)

28.03.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njeni likovni radovi izlagani su na više izložbi u Holandiji, Mađarskoj, kao i u rodnoj Kikindi, ali za Beograd se odlučila tek sada

Kako je Vesna Čipčić naterala ljude da lažu: Nisam želela da plačem za mojim klovnovima (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Vesna Čipčić je na Svetski dan pozorišta predstavila prvu samostalnu izložbu crteža “Moji veseli drugari” u Beogradskom dramskom pozorištu. Glumica je na otvaranju istakla da je sasvim slučajno ušla u svet likovne umetnosti.

- Davno pre nego što se moja ćerka Anja rodila, poželela sam da iznad njenog kreveca bude nešto veselo. Ništa veselije nisam našla u ponudi, nisam bila zadovoljna, i tako, zasukala sam rukave, sela i sama nacrtala jednog klovna. To je taj prvi moj klovn, za mene najvažniji - otkrila je Čipčićeva i dodala da joj se ta “kreativnost veoma osladila”.

Tanjug/Sava Radovanović
 

U pitanju je tematska izložba crteža klovnova koji vuku istoriju nastanka iz perioda kada je njena naslednica trebalo da dođe na ovaj svet.

- Osetila sam takvo zadovoljstvo pri crtanju tog klovna, da sam bila sigurna, kada sam stavila tačku na prvog, da ću nastaviti dalje da slikam klovnove, i tako je i bilo. Ljubav koju imam za njih i radost koju pokušavam da prenesem  publici, jeste nešto što je za mene nezamenljivo, u smislu mog ličnog, intimnog doživljaja - opisuje Vesna.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Veliki štreber

Njeni likovni radovi izlagani su na više izložbi u Holandiji, Mađarskoj, kao i u rodnoj Kikindi, ali za Beograd se odlučila tek sada. Dramska umetnica kaže da je ranije dobijala ponude da svoje crteže izlaže u Beogradu, ali je čekala ovo mesto koje joj je ponudio upravnik BDP-a, reditelj Jug Radivojević. Otvaranje je bilo u multimedijalnom obliku performansa i muzike.

- Mislila sam da mogu još, kao veliki štreber, te mi se činilo da ću dugo da crtam nove klovnove, a onda, kako me je glumački posao uzeo pod svoje i kada sam shvatila da nemam više toliko vremena da se posvetim po 10 ili 12 sati dnevno crtanju, prosto sam čekala i evo dočekala svoju izložbu u Beogradu i to baš na Svetski dan pozorišta, u mojoj drugoj kući Beogradskom dramskom. Za mene nema veće radosti od ovoga - istakla je glumica.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Nije sigurna da li bi mogla od sada više da se posveti likovnom stvaralaštvu, ali ako bude imala prilike da odvoji ogromno vreme za slikanje, onda će, kako je rekla, „sesti i ponovo se družiti sa svojim veselim drugarima”.

Izložba klovnova jarkih boja kroz serije tabli pomalo podseća na crtane filmove ili čak devetu umetnost - strip.

Dragana Udovičić
 

Laž da su slike prodate

Ona je na otvaranju izložbe istakla da je paralelno sa profesionalnim angažmanom bila posvećena i hobiju - tematskom crtanju omiljenih junaka - klovnova.

- Dešavalo se da po dvanaest sati provedem za stolom sa olovkom i bojama u ruci družeći se sa svojim klovnovima, skoro da bih zaboravljala da jedem i spavam. Oni su postali najintimniji deo mene, najličniji i najradosniji - navela je glumica i otkrila kako je organizatore izložbi u Holandiji i Mađarskoj molila da ispod svake slike, na holandskom, odnosno mađarskom, slažu i napišu “prodata”.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Bojala sam se da slučajno nekome ne padne na pamet da mi ih otuđi, da ne bih plakala za mojim klovnovima koji ama baš nikada ne plaču. Želela sam da ih sačuvam. I evo, ovde večeras, radosna sam i počastvovana što je izložba otvorena u mom pozorištu. Dugo sam za BDP čuvala moje klovnove. Moja najveća intima je crtanje, kao pravi individualni čin, tako da kritika ovde može da pohvali ili krivi samo mene, nikog drugog. Nadam se da ću i dalje imati vremena da crtam.

Na otvaranju su govorili Gorčin Stojanović, Jug Radivojević i likovna umetnica iz Mađarske - Beata Rostas uz manji klovnovski performans.

Otvaranju su prisustvovali i Svetlana Bojković, Milica Zarić, Ljubomir Bulajić, Dubravka Kovjanić, Branka Šelić, Dubravko Jovanović, Paulina Manov, Milan Caci Mihajlović, reditelj Haris Pašović, scenograf Miodrag Tabački, kao i popularna pevačica Bisera Veletanlić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike