Srbija na Bijenalu arhitekture u Veneciji: Putovanje kroz vreme i prostor Afrike (FOTO)

17.03.2023

15:30

0

Ulaskom u paviljon posetilac se zatiče u elipsi, vremensko-prostornoj mapi

Srbija na Bijenalu arhitekture u Veneciji: Putovanje kroz vreme i prostor Afrike (FOTO)
Tihomir Dičići Iva Njunjić - Copyright Privatna arhiva

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji Republiku Srbiju predstavljaće rad „U refleksijama…“ autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić. Bijenale u Veneciji otvara se 20. maja i traje do 26. novembra 2023. godine.

Okosnicu izložbe „U refleksijama…“ čini Međunarodni sajam u Lagosu, projekat koji je osmislio i vodio arhitekta Zoran Bojović.

Ulaskom u paviljon posetilac se zatiče u elipsi, vremensko-prostornoj mapi.

Profimedia
Koncept postavke izložbe u Paviljonu

Lagos nekad i sad

Tema izložbe je međunarodni sajam u Lagosu. Izložba se sastoji iz tri celine: anatomija Međunarodnog sajma u Lagosu, Sajam kao projekat grada , Sajam kao projekat arhitekture,Sajam kao projekat koji formira čoveka, kao deo svesti i neposrednog iskustva.

Takođe postoje tri sekvence izložbe: Nema karta –prazan prostor , Arhiva – bivša sadašnjost. Arhivski crteži projekta koji postepeno ispunjavaju nemu kartu, Put u Lagos – aktuelna sadašnjosti. Video snimci sa putovanja u Lagos.

Autori izložbe posetili su Lagos u februaru.

Tolulope Fatunbi
Jugoistočni paviljon, Internacionalni sajam u Lagosu, 2023

Kako je politika nesvrstanosti uticala na arhitekturu

Njihovi susreti sa arhitekturom Sajma, imaju za cilj sagledavanje i aktiviranje procesa vezanih za ove prostore danas. Kroz istraživanje autori nastoje da ustanove prostorne i vremenske refleksije i kao rezultat predstave jednu arhitektonsku identitetsku celinu.

Ova celina bi trebalo da afirmiše hitnost i potencijal sadašnjeg trenutka u kome se nalazimo u kontekstu izazova budućnosti u kojima se ova arhitektura može prepoznati kao resurs.

Politika nesvrstanosti imala je veliki uticaj na društvo mladih nezavisnih država Afričkog kontinenta šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Ove promene odrazile su se i na proces transformacije Afričkih gradova, u čemu su jugoslovenske arhitekte imale zapaženu ulogu.

Privatna arhiva Ljiljane Bojović
Masterplan, Internacionalni sajam u Lagosu Autor: Zoran Bojović

Pokret nesvrstanih, kao specifična međunarodna organizacija, bio je promoter politike oličene u antikolonijalizmu, antiimperijalizmu, nezavisnosti, emancipaciji i koegzistenciji među državama.

Jugoslavija je, kao jedan od predvodnika ovog Pokreta, kreirala aktivnu saradnju među državama članicama, koja se realizovala kroz brojne graditeljske poduhvate vezane za modernizaciju – industrijalizaciju i urbanizaciju mladih multinacionalih država u Africi.

Privatna arhiva Ljiljane Bojović
Kalup za livenje trougaonih prefabrikovanih ploča koje su bile osnovni modul za izgradnju sajamskih hala

Jugoslavija upisala afričke gradove na globalnu mapu

Među onim koje su delovale u zemljama globalnog juga najveću građevinsku delatnost imala je beogradska firma Energoprojekt.

Brojne arhitekte iz ove firme gradile su u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, a neki od izvedenih objekata, zamišljeni kao refleksije budućnosti postali su simboli modernizacije i nezavisnosti ovih država. Veliki broj objekata koje je izgradio Energoprojekt bili su u ulozi međunarodne saradnje, kao što su kongresni centri, hoteli, aerodromi i međunarodni sajmovi.

Ovi projekti upisali su afričke gradove na globalnu mapu nakon perioda kolonizacije.

Jugoslovenske arhitekte deluju u duhu nesvrstanosti i međunarodne saradnje, a projekte su pratile i analize lokalne kulture, ankete sa lokalnim stanovništvom i implementacija znanja stečenih na licu mesta.

Projekat Sajma u Lagosu

Projekat Sajma u Lagosu, koji je izabran na međunarodnom konkursu i izgrađen između 1974. – 1976. godine, podrazumevao je urbanizaciju 350 hektara močvarnog područja. Sam objekat je predstavljao simbol, tek uspostavljene, multinacionalne države.  

Svojom arhitekturom predstavlja refleksiju nezavisne budućnosti ostavljajući za sobom kolonijalnu prošlost. Međunarodni sajam u Lagosu bio je odredište na kojem su se nekada sastajali posetioci Svetske izložbe, a danas je mesto koje grad pritiska težinom narasle demografske strukture. Opasane neurednim barakama i dalje stoje sajamske hale čiju arhitekturu je potrebno ponovo čitati.

Tolulope Fatunbi
Centralni paviljon, Internacionalni sajam u Lagosu, 2023

Projekat „U refleksijama…“ usmerava pažnju na arhitekturu kreiranu kroz međunarodnu saradnju, posmatrajući je kao potencijal i resurs za budućnost.
Izložbu će realizovati Muzej primenjene umetnosti, Beograd pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Biografije autora:

Privatna arhiva
 

Iva Njunjić (1994) završila je Master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2019). Profesionalno iskustvo stiče kroz arhitektonsku praksu u Beogradu i Parizu. Učestvovala je na brojnim međunarodnim i nacionalnim konkursima. Predstavnica je Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2023.

Privatna arhiva
 

Tihomir Dičić (1993) završio je Master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2017). Profesionalno iskustvo stiče u arhitektonskim biroima u Bukureštu i Beogradu. Dobitnik je više nagrada i priznanja na konkursima u Srbiji i regionu. Objavljivani su mu radovi u stranim i domaćim časopisima. Izlagao je na izložbama u zemlji i inostranstvu. Aktivista je u udruženju građana Ulice za bicikliste. Zajedno sa Ivom Njunjić predstavnik je Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2023.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike