Svetska premijera filma o Branku Ćopiću: Prvi komunistički jeretik i poslednji Krajišnik (FOTO)

01.04.2023

10:30

0

Kako je vedri književnik, koji je iza sebe ostavio ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao “samo” partizanski i dečiji pisac

Svetska premijera filma o Branku Ćopiću:  Prvi komunistički jeretik i poslednji Krajišnik (FOTO)
Copyright Promo/ Martovski festival dokumentarnog filma

Rekli su o njemu da je prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Jugoslavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmeh Beograda, poslednji Krajišnik…

Kako je Branko Ćopić, posleratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod dece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Jugoslavije?

Promo
 

U završnici jubilarnog, 70. izdanja Martovskog festivala, u nedelju 2. aprila od 19 časova nakon dodele nagrada najboljim autorima i filmovima, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska festivalska premijera dokumentarnog filma “Moj Branko ne laže" u režiji Branka Lazića.

U filmu Matija Bećković, Darko Bajić, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac...

Film je posvećen liku i delu Branka Ćopića i pokušava da odgovori na pitanje kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao “samo” partizanski i dečiji pisac.

Promo
 

Ovaj film snimljen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, po scenariju Saše Berendike.

U filmu učestvuju Matija Bećković,  Predrag Marković, Mihajlo Pantić, Darko Bajić, Duško Pevulja, Oleg Soldat, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić…

O autoru filma

Branko Lazić rođen je 1968. u Sarajevu, živi u Banjaluci. Urednik je dokumentarnog programa na Radio-televiziji Republike Srpske. Autor je preko 500 emisija, spotova i dokumentarnih filmova.

Radio kao fotoreporter, snimatelj, reditelj , producent, šef produkcije i direktor programa ATV BL. Mentor na radionicama dokumentarnog filma „Kratkofil panč“.

Foto/Dejan Račić
Branko Lazić

Dobitnik preko 50 nagrada za  dokumentarne filmove, na domaćim i međunarodnim festivalima. Autor 10 dugometražnih i 15 kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike