"Bašta sljezove boje" za nove generacije: Obnova rodne kuće Branka Ćopića (FOTO)

24.09.2022

11:15

0

Muzej ispunjen uspomenama na velikog pisca

"Bašta sljezove boje" za nove generacije: Obnova rodne kuće Branka Ćopića (FOTO)
Copyright Printscreen/Facebook

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je ceremoniji svečanog obeležavanja završetka treće faze projekta "Bašta sljezove boje" u Hašanima u Republici Srpskoj.

Ona je tom prilikom istakla da obnova rodne kuće Branka Ćopića, jednog od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca 20.veka, nije samo ispunjavanje obaveze koju imamo prema ovom velikanu pisane reči, već i još jedan dokaz bratskih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Republike Srbije u svim oblastima, pa tako i u kulturi.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Dario Konstatinović
 

- Svi zajedno ovde danas imamo mnogo razloga za ponos. Negujući našu kulturnu baštinu, čuvamo svoj nacionalni identitet i trasiramo najbolji mogući put za buduća pokolenja. Verujem da smo zajedničkom realizacijom obnove ovog spomen-područja, stvorili uslove da ono bude mesto okupljanja sadašnjih i svih budućih generacija ljubitelja knjige - napomenula je ministarka kulture.

Ona je dodala da je projekat "Bašta sljezove boje", revitalizacije rodnog mesta Branka Ćopića, jedan od najvažnijih zajedničkih poduhvata Srbije i Republike Srpske u oblasti kulture poslednjih godina.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Dario Konstatinović
 

- Od same ideje do čina realizacije, bilo je potrebno mnogo posvećenosti i rada. Kada smo na zajedničkoj sednici dveju vlada u maju prošle godine u Istočnom Sarajevu dogovorili aktivnosti u oblasti kulture, kao jedan od prioriteta definisali smo upravo saradnju dva ministarstva na ovom projektu.

Njegovim završetkom, Hašani dobijaju potencijal da postanu obrazovni i kulturni centar i nezaobilazna turistička destinacija za školarce i srednjoškolce iz Republike Srpske i Srbije i sve poštovaoce slavnog pisca - naglasila je ministarka kulture.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Dario Konstatinović
 

Prema rečima Gojković Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Republike Srbije su od početka prepoznali ogroman značaj ovog spomen-područja i odlučno podržali projekat obnove i uređenja ovog prostora, što je još jedna potvrda čvrstih uzajamnih veza i saradnje između Republike Srpske i Srbije u oblasti kulture, kao i neraskidivih beočuga koji spajaju naš narod.

- Ovo je prilika da ponovo istaknemo koliko je jačanje odnosa Republike Srbije i Republike Srpske na svim poljima i na svim nivoima od suštinskog interesa za srpski narod. U skladu s tim, naše zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju kulture i negovanja istorijskog sećanja, stalno mora da se osnažuje - rekla je Gojković.

Ona je podsetila da je Branko Ćopić bio osoba koja je plenila ne samo svojim literarnim darom, već i autentičnom i jedinstvenom pojavom u srpskoj kulturi, te da su njegova dela prevođena na više od 30 svetskih jezika, čime je zasluženo dobio status pisca čije je delo prevazišlo regionalne okvire.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Dario Konstatinović
 

- Na ovom mestu, odakle je i crpeo teme za većinu svojih dela, brojni posetioci imaće jedinstvenu priliku da se bliže upoznaju sa Ćopićevim odrastanjem, njegovim likom i duhom koji je obeležio njegovo delo.

Ovaj muzej ispunjen uspomenama na njega, omogućiće novi ugao i način sagledavanja njegovog bogatog književnog opusa. Istovremeno, kroz novinske članke i fotografije, od kojih su neke prvi put pred očima javnosti, posetioci će moći da se dodatno upoznaju s njegovim životom i pojedinostima koje možda nisu u pravoj meri bile poznate u javnosti - navela je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na snažan pečat koji je Ćopić ostavio na stasavanje brojnih generacija kroz dela "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Orlovi rano lete", "Doživljaji mačka Toše", "Magareće godine" i mnoga druga, što je razlog više da bajkoviti prostor njegovog detinjstva i odrastanja, sa učionicom na otvorenom, u najvećoj meri bude posvećen deci i mladima.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Dario Konstatinović
 

- Naš zajednički cilj je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i na tome ćemo zajedno raditi i ubuduće. Ta odgovornost nije obaveza isključivo prema našim precima, nama samima, već i onima koji će doći posle nas.

Istovremeno, naše zajedničko nasleđe dragoceni je i neodvojivi deo svetske i evropske kulture, i moramo učiniti sve da ga što više predstavljamo i afirmišemo - poručila je na kraju Gojković.

Ceremoniji svečanog obeležavanja završetka projekta "Bašta sljezove boje" u Hašanima prisustvovala je i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike