Salman Ruždi objavljuje novi roman: Šest meseci nakon što je zamalo ubijen slavni pisac predstavlja još jednu intrigantnu priču

06.02.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Književnik neće moći da promoviše knjigu zbog zdravstvenog stanja, jer oporavak teče veoma sporo

Salman Ruždi objavljuje novi roman: Šest meseci nakon što je zamalo ubijen slavni pisac predstavlja još jednu intrigantnu priču
Salman Ruždi - Copyright Profimedia

Salman Ruždi sutra objavljuje svoj novi roman pod nazivom „Grad pobede“, prenose svetski mediji.

U pitanju je priča o ženi iz 14. veka koja se bori protiv patrijarhalnog sveta kako bi vladala svojim gradom. Ovo delo je prevod istorijskog epa koji je izvorno napisan na sanskritu.

Knjiga prati glavnu junakinju u misiji da "ženama pruži jednaku slobodu života i rada u patrijarhalnom svetu" i priču o stvaranju i propasti grada, navodi se u saopštenju izdavača Penguin Random House.

Profimedia
 

Petnaesti roman napisan je pre pokušaja ubistva

Podsetimo, Salman Ruždi je prošle godine brutalno napadnut u Njujorku na konferenciji o umetničkoj slobodi. Tada mu je Hadi Matar nožem naneo ozbiljne povrede u predelu torzoa i vrata. Ruždi se i dalje oporavlja, ali nažalost više ne može da vidi na jedno oko i koristi jednu ruku, saopštio je njegov agent.

Najnoviji roman, petnaesti po redu, napisao je pre napada. Pisac neće moći da promoviše novu knjigu zbog zdravstvenog stanja, jer oporavak teče veoma sporo, ali će biti organizovana onlajn promocija na kojoj će učestvovati Margaret Atvud i Nil Gejmen.

Profimedia
 

Inače, Ruždi je bio primoran da se krije više od 30 godina nakon što je iranska teokratska vlast izdala fatvu (smrtnu presudu) zbog njegovog dela "Satanski stihovi" koje su označili kao bogohuljenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike