Herkul Poaro: Arogantni ekscentrik koga ni Agata Kristi nije volela

16.08.2021

16:15 >> 16:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni detektiv se pojavio u 33 romana, 54 priče i pet novela kraljice zločina i pokazalo se da su romani u kojima je on glavni lik bili prodavaniji od drugi

Herkul Poaro: Arogantni ekscentrik koga ni Agata Kristi nije volela
Copyright Dejvid Suše kao Herkul Poaro/Profimedia

Pre više od 100 godina, na književnoj sceni pojavio se jedan od dvojice najpoznatijih detektiva svih vremena – Herkul Poaro. Od tada, ekscentrični izbeglica iz Belgije genijalnog uma, jajaste glave i uvoštenih brkova postao je sinonim ne samo za kriminalističku prozu, već i za krimi film i TV serije.

Kada je svoj prvi roman „Misteriozni događaj u Stajlsu“, u kome se pojavljuje Herkul Poaro, Agata Kristi napisala još 1916. godine, čekala je četiri godine da nađe izdavača, podseća za Sputnjik Đorđe Bajić, pisac kriminalističkih romana i filmski kritičar.

Dejvid Suše kao Herkul Poaro/Profimedia

Inicijalno, Poaro nije izgledao preterano originalno, njegov lik bio je kompilacija već postojećih, danas uglavnom zaboravljenih francuskih istražitelja, i naravno, nastao je pod velikim uticajem Šerloka Holmsa, lika Artura Konana Dojla, što Agata Kristi nikad nije sporila.

Pročitajte još

– Ispočetka, Herkul Poaro i nije bio toliko popularan. Međutim, popularnost mu je vremenom rasla i postao je, što je možda i bio problem, sinonim za Agatu Kristi i njen rad – kaže Bajić.

Arogantni izbeglica iz Belgije odbojan i Agati Kristi

Herkul Poaro se pojavio u 33 romana, 54 priče i pet novela Agate Kristi i pokazalo se da su romani sa Poarom po pravilu bili prodavaniji od drugih njenih dela, što je autorku motivisalo da mu se stalno vraća.

Bajić ističe da mu se posle čitanja autobiografije Agate Kristi čini da se ona pomalo i zasitila Poaroa jer nije očekivala da će taj lik dugo trajati. Razvila je čak i nekakvu odbojnost prema njemu, pošto je to lik kojeg nije lako voleti, jer je „arogantan, jako egocentričan i ume da bude neprijatan“, ali mu se ipak vraćala do poslednjeg romana objavljenog 1975. godine.

Agata Kristi / Profimedia

Agata Kristi bila je vrlo inteligentna žena i znala je da ne može da iskopira Šerloka Holmsa, a kako su u to vreme neki francuski detektivi već bili prisutni u engleskoj kriminalističkoj prozi, ona je napravila dodatnu varijaciju i zato je Poaro Belgijanac koga su često likovi u romanima nazivali Francuzom, što je njega veoma ljutilo.

– Agata Kristi je tokom Prvog svetskog rata bila bolničarka, sretala je belgijske izbeglice i verovatno joj se tad javila ideja da ono što je znala i videla uobliči u jedan lik i napiše svoj prvi roman – kaže Bajić.

„Stradao“ u ratu, živeo 90 godina

Lik Poaroa vremenom je sazrevao, razvijao se i polako stario u romanima. Interesantno je da je Agata Kristi poslednji roman o Poarou, ali i o gospođici Marpl, napisala tokom Drugog svetskog rata, mnogo decenija pre nego što su objavljeni.

– Objavljeni su 1975. i 1976. godinie. Poslednji roman o Poarou vrlo prikladno se zove „Zavesa“ i završava se njegovom smrću, tako da je Poaro 55 godina živeo u književnom delu, a po godinama koje mu je Agata Kristi dala, umro je u devedesetoj. Agata Kristi je živela sa tim likom, rasla je kao pisac i kraj njene karijere se poklapa sa objavljivanjem poslednjeg romana o Poarou – nedugo po njegovom objavljivanju je preminula – kaže Bajić.

Poaro pred kamerama – od Pitera Justinova do Džona Malkoviča

Osim u književnosti, najpoznatiji junak Agate Kristi je stekao slavu na velikim i malim ekranima, a lik Poaroa tumačili su veliki glumci u rasponu od Pitera Justinova do Džona Malkoviča.

Džon Malkovič kao Herkul Poaro/Profimedia

Prema Bajićevim rečima, najupečatljiviji u ulozi Poaroa bili su Piter Justinov, koji ga je glumio u filmovima, i Dejvid Suše, u seriji „Poaro“ koja je počela da se emituje 1989, a za 25 godina koliko je snimana, urađene su epizode po svim pričama i romanima koje je Agata Kristi o Poarou napisala.

Pročitajte još

– Suše je maestralno odigrao kompletan Poarov opus i jako je teško to ponoviti. Kenet Brana to pokušava sa dva bioskopska filma koja su dosta ambiciozna i raskošno producirana – „Ubistvo u Orijent ekspresu“ je već snimljen, a početkom sledeće godine trebalo bi da se pojavi i „Smrt na Nilu“. To je Poaro za 21. vek i nove generacije, kao i Džon Malkovič u seriji „Ubistva po abecedi“ koji ga je jako dobro odigrao, ali po mom mišljenju, Dejvid Suše je neprevaziđen – zaključio je Bajić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike