Tom Henks u ulozi u kakvoj ga do sada nismo videli: Nakon Spilberga došao je red na njega!

24.03.2023

09:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni glumac je igrao u preko stotinu ostvarenja i dobio brojne filmske i nacionalne nagrade

Tom Henks u ulozi u kakvoj ga do sada nismo videli: Nakon Spilberga došao je red na njega!
Tom Henks - Copyright Profimedia

Dvostruki oskarovac Tom Henks imenovan je za glavnog govornika na svečanoj dodeli diploma koja će se održati na Harvardu 25. maja, objavio je prestižni univerzitet Ivy League.

- Tom nije samo briljantan glumac, on je pokazao urođenu empatiju i duboko razumevanje za ljude. Doprineo je našoj nacionalnoj kulturi i povećao našu sposobnost da cenimo priče i događaje koji su ostale po strani - rekao je predsednik Harvarda Lorens Bekou, nazvavši Henksa „pravim majstorom svog zanata“.

Profimedia
 

Ranije su govornici na otvaranju Harvarda bili bivša premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, pokojni aktivista za građanska prava i američki zastupnik Džon Luis i reditelj Stiven Spilberg.

Dva Oskara i niz drugih priznanja

Tom Henks je u svojoj bogatoj karijeri igrao u skoro stotinu filmova. Za Oskara je nominovan šest puta, a prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg glumca dobio je za ulogu u filmovima „Filadelfija“ 1993. i „Forest Gamp“ naredne godine.

Uz Oskare je dobio i brojna druga priznanja, među kojima je i nagrada „Cecil B. DeMille“ koja se dodeljuje za životno delo u području igranog filma na ceremoniji dodele Zlatnog globusa, kao i nagradu za životno delo Američkog filmskog instituta godine 2014.

Profimedia
 

Barak Obama mu je 2016. uručio Predsedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje u Americi koje se dodeljuje osobama koje su znatno doprinele nacionalnim interesima, miru u svetu i kulturnim i drugim javnim ili privatnim ciljevima.

Loše uloge u najnovijim filmovima

Henksa trenutno gledamo u filmu „Čovek po imenu Oto“, a njegove uloge u  prethodnim ostvarenjima „Elvis“ i „Pinokio“ neslavno su prošle kako kod publike, tako i kritike, pa je tako dobio i neslavnu nagradu Zlatna malina za najgoreg glumca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike