"Devojka sa bisernom minđušom" u novom izdanju: Može li veštačka inteligencija zameniti umetnost? (FOTO)

16.03.2023

13:30

0

Muzej u Hagu je pozvao kreativce da pošalju svoje verzije najpoznatije Vermerove slike

"Devojka sa bisernom minđušom" u novom izdanju: Može li veštačka inteligencija zameniti umetnost? (FOTO)
Slika "Devojka sa bisernom minđušom" - Copyright "Devojka sa bisernom minđušom"/Profimedia

U Amsterdamu u Rijksmuseumu u toku je velika retrospektiva dela čuvenog umetnika Johanesa Vermera na kojoj se može videti u najpoznatija slika "Devojka s bisernom minđušom".

Međutim ova slika je samo pozajmljena za ovu izložbu. Inače, čuveno umetničko delo se čuva u haškom muzeju  Mauritshuis. Za to vreme u Hagu na mestu čuvenog remek dela na osnovu kojeg je i snimljen film sa Skarlet Johanson, nalazi se pet izabranih slika iz inicijative  "My Girl with a Pearl".

Reč je o inicijativi u kojoj je muzej pozvao umetnike i kreativce da pošalju svoje verzije Vermerevog remek dela.

Profimedia
 

Eksplozija kreativnosti

Kako su naveli iz muzeja, ovaj otvoreni poziv izazvao je eksploziju kreativnosti.

- Čak 3482 "Devojke" iz celog sveta našle su put do Haga. Slikane, crtane, u vuni, glini, drvetu, platnu, laticama cveća, keramici, povrću, voću, školjkama, staklenim perlama, balonima, Lego kockicama ili kao tetovaže - naveli su u Muzeju.

Na velikog remek dela nalazi se pet po muzeju najboljih interpretacija čuvenog Vermerovog  portreta iz 1665. godine. Jednu od varijanti slike izradila je veštačka inteligencija, što je dovelo do burnih reakcija javnosti.

"Devojka sa svetlećim minđušama"

Profimedia
 

Komad, nazvan "Devojka sa svetlećim minđušama" , rad je nemačkog A. I. umetnika, odnosno "digitalnog kreatora", kako sam sebe naziva, Juliana van Diekena, koji se javio na otvoreni poziv muzeja Mauritshuis.

- Trenutno slika koju sam izradio AI alatima i Photoshopom visi u Hagu u muzeju Mauritshuis u istoj prostoriji u kojoj inače visi jedna od najpoznatijih slika na svetu - "Devojka s bisernom minđušom - napisao je van Dieken na svom Instagramu.

Obrazlažući svoj rad on je istakao da je razmišljao o tome "kako bi ti novi alati veštačke inteligencije mogli promeniti kreativne procese".

Istorijski događaj

Profimedia
 

Međutim, Muzej Mauritshuis suočio se s kritikama zbog izlaganja slike napravljene pomoću veštačke inteligencije, a koja je inspirisana slavnom Vermerovom "Devojkom s bisernom minđušom".

Kontroverza je, kako piše The Art Newspaper, pokrenula i raspravu o ispravnosti slika stvorenih pomoću alata veštačke inteligencije.

 - Neki umetnici smatraju da veštačka inteligencija dovodi do promene paradigme, postavljajući pitanja o autorskim pravima i tržišnoj vrednosti.

Van Dieken na svojoj LinkedIn stranici navodi: "Naravno da je prilično progresivno i posebno to što je muzej među ostalim izabrao ovu sliku. Prva AI slika u ovom muzeju? To je istorijska događaj."

Najmlađi "umetnik" tri, a najstariji sa 94 godine

Profimedi
 

Američki umetnik Graham McCarthy kaže da je "prikazivanje rada veštačke inteligencije ovde smešno".

Neki, međutim, smatraju da je to "sjajna slika koja se, baš kao i original, majstorski poigrava svetlom i senkom. Zato je zasluženo zauzela mesto originala u Mauritshuisu".

Kao odgovor na kritike, iz muzeja Mauritshuisa su poručili da su impresionirani van Diekenovim delom.

 - Jedini kriterijum bio je da je kreativni proces osnova rada koji je poslan Mauritshuisu - izjavio je portparol muzeja.

Profimedia
 

- To definitivno nije bilo takmičenje… Najmlađi "umetnik" imao je tri godine, najstariji 94. Crteži, slike, kreacije s tekstilom, drvom, papirom, photoshopom - sve je bilo moguće - zaključili su iz Muzeja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike