Šokantno otkriće o majci Leonarda da Vinčija: Ko je bila Katarina?

15.03.2023

19:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavnom umetniku je ostavila veliko nasleđe, pre svega duh slobode

Šokantno otkriće o majci Leonarda da Vinčija: Ko je bila Katarina?
Leonardo da Vinči - Copyright Profimedia

Majka Leonarda da Vinčija bila je robinja, koja je po dolasku u Italiju pronašla način da se oslobodi, tvrdi profesor na Univerzitetu u Napulju Karlo Veče.

On tu svoju tvrdnju zasniva na dokumentu koji je pronašao u Državnom arhivu u Firenci, u kome se pominje Katarina, čerkeskog porekla, koja je iz oblasti Kavkaza kao robinja dovedena u Firencu 1452. godine, a koja je oslobođena tapijom koju je potpisao Pjero da Vinči, Leonardov otac, prenosi Ansa.

Profimedia
 

Nekoliko puta prodavana kao robinja

- Leonardova majka bila je devojka iz Čerkeske (današnja južna Rusija), koja je u jednom trenutku svog života bila oteta i prodavana nekoliko puta kao robinja sve do dolaska iz Carigrada u Veneciju, a zatim u Firencu, gde je upoznala oca Leonarda da Vinčija - ističe Veče, koji je istraživač renesansne civilizacije.

On je rekao da su dokumenta o tome pronađena pre nekoliko godina i da je od tada počeo da ih proučava kako bi dokazao da ta robinja nije bila Leonardova majka, međutim, kako ističe svi dokazi su išli ​​u suprotnom smeru, posebno dokument o oslobođenju.

Najveća želja roba

Po njegovim rečima, Katarina je u Firencu stigla zahvaljujući firentinskom avanturisti po imenu Donato koji je, pre smrti 1466. godine, ostavio novac manastiru San Bartolomeo a Monte Oliveto za izgradnju porodične kapele, a upravo za tu crkvu Leonardo je naslikao svoje prvo delo „Blagovesti“, u kome se vidi uticaj njegove majke.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

- Na slici su planina i morski grad, Katarina mu je možda pričala o mestima svog detinjstva. Ona je Leonardu ostavila veliko nasleđe, svakako duh slobode, najveću želju roba. U Leonardovom delu, zapravo, nalazimo ideju slobode pre svega - zaključuje Veče.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike