„Devojka sa bisernom minđušom“ i do sada neviđeno remek-delo: Najveća izložba Vermerovih slika u istoriji (FOTO)

11.02.2023

12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka obuhvata 28 dela slavnog umetnika iz 14 muzeja i privatnih kolekcija iz sedam zemalja

„Devojka sa bisernom minđušom“ i do sada neviđeno remek-delo: Najveća izložba Vermerovih slika u istoriji (FOTO)
Izložba "Vermer" - Copyright Profimedia

Posetioci amsterdamskog Rijsk muzeja do 4. juna imaju priliku da na retrospektivnoj izložbi "Vermer" vide većinu od 35 dela koje je naslikao čuveni holandski majstor.

Iz muzeja je saopšteno da "nikad toliko Vermera nije bilo na jednoj izložbi", a direktor Tako Dibits je dodao da je Johanes Vermer (1632-1675), bio "jedan od najupečatljivijih umetnika svih vremena". 

Profimedia
 

- Vermer je voljen širom sveta zbog izuzetnog smisla za svetlo, stil i intimne enterijere. Njegov kvalitet ga izdiže iznad svih ostalih. Samo posmatranje njegovih slika nas odvodi u Holandiju 17. veka - rekao je britanski glumac Stiven Fraj u najavi izložbe na sajtu muzeja.

Profimedia
 

Najpoznatije delo će biti izloženo kraće od ostalih

Izložba obuhvata remek-dela kakva su "Devojka sa bisernom minđušom", "Geograf", "Žena koja piše pismo sa služavkom" i "Žena sa terazijama", a iz muzeja ističu da će holandska publika prvi put videti restaurisanu sliku "Devojka čita pismo uz prozor" iz galerije u Drezdenu.

Profimedia
 

Ipak, jedna od najčuvenijih Vermerovih slika "Devojka sa bisernom minđušom" biće u Rijks muzeju samo do 30. marta, pošto matični muzej Mauritshuis iz Haga traži delo nazad pre početka turističke sezone.

Profimedia
 

Holandski mediji navode da "Vermer" predstavlja 28 slika iz 14 muzeja i privatnih kolekcija iz sedam zemalja, a pre otvaranja izložbe prodato je više od 200.000 ulaznica. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike