Pikasov „leš“ za 45.000 evra: Šokantna statua slavnog umetnika (FOTO)

28.02.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo delo je opisano kao "atrakcija za zavisnike od selfija" i "siguran način da dobijete lajkove na Instagramu"

Pikasov „leš“ za 45.000 evra: Šokantna statua slavnog umetnika (FOTO)
Statua "Ovde je umro Pikaso" - Copyright Profimedia

Da umetnost ne poznaje granice, ma koliko nekome to možda izgledalo neobično ili čak bizarno, dokazuje i statua nazvana „Ovde je umro Pikaso“, španskog umetnika Eugenia Merina, koji je svoju skulpturu od lateksa koja predstavlja mrtvo telo Pabla Pikasa predstavio na Sajmu savremene umetnosti u Madridu.

Dlačice u nosu

Umetnik u Merinovoj interpretaciji nosi odeću koja je bila njegov zaštitni znak: prugastu majicu, bele lanene pantalone i espadrile.

Na podu je i nadgrobna ploča od mermera sa Pikasovim datumom rođenja i smrti. Sve izgleda vrlo realistično, do najsitnijih detalja, a Merino je išao toliko daleko da je Pikasu napravio i dlačice u nosu.

Profimedia
 

Iako je slavni umetnik bio visok 163 centimetra, skulptura ima oko dva metra i privukla je veliku pažnju posetilaca Sajma.

Atrakcija za zavisnike od selfija

La Vanguardia je opisala rad kao "atrakciju za zavisnike od selfija" i "siguran način da dobijete lajkove na Instagramu", ali je zapravo uvrštena u sajamsku izložbu kao kritika masovnog turizma, navodi Euronews.

Profimedia
 

"Skulptura je turistička atrakcija koju smo napravili na osnovu knjige Dina Mekanela 'Turista' iz 1976. godine. U knjizi autor objašnjava karakteristike atrakcije, a za nas, to je upravo ono u šta su se pretvorili svet umetnosti i sajmovi", napisao je Merino u saopštenju za ArtNews.

Lažno kao i bilo koja turistička atrakcija

"Institucije i kompanije peru svoj imidž u kulturi. Zato je važno da se ovaj rad predstavi otvoreno kao predmet koji prodaje, ali i koji predstavlja simboličku vrednost. To je mesto gde 'konzument turističke umetnosti' može da napravi selfi, suvenir koji nas podseća da su bili ovde gde je umro Pikaso. Očigledno je to lažno kao i bilo koja turistička atrakcija", dodao je umetnik.

Pablo Pikaso/Profimedia
 

Merino je napravio tri verzije skulpture, a prodaju se po ceni od 45.000 evra.

Ove godine se, inače, obeležava pedeset godina od smrti Pabla Pikasa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike