Valter je nadživeo Batu, a nadživeće i sve nas: U Kinoteci otvoren legat jednog od naših najvećih glumaca (FOTO)

01.03.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Miljko Živojinović istakao je u ime porodice da je presrećan što je njegov otac ušao u Partenon srpskog filma

Valter je nadživeo Batu, a nadživeće i sve nas: U Kinoteci otvoren legat jednog od naših najvećih glumaca (FOTO)
Otvaranje Legata Bate Živojinovića - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren je legat i dve prateće izložbe posvećene radu Velimira Bate Živojinovića.

Događaju koji je upriličen povodom obeležavanja devedeset godina od rođenja jednog od najpopularnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, prisustvovao je juče veliki broj javnih ličnosti kao što su ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Branko Ružić, glumci Gordan Kičić, Radoš Bajić, istoričar Predrag Marković...

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ivica Dačić je naglasio da ovaj dan budi emocije u porodici Velimira Bate Živojinovića, kod njegovih kolega i prijatelja. 

- Ovo je prilika da se na jednom mestu podsetimo šta je bio Bata Živojinović, mada je nemoguće da sve o njemu stane u jedan legat i dve izložbe. Zahvaljujem se Jugoslovenskoj kinoteci na ovom potezu - kazao je Dačić i dodao da se nedovoljno pažnje posvećuje čuvanju uspomena na naša velika glumačka imena, među kojima je Batino svakako jedno od najznačanijih.

- Imao sam čast da poslednjih 25 godina Batinog života privedem sa njim. Bili smo prijatelji i zapamtio sam naš put u Kinu. Bata se žalio da su svi prilazili njegovom sinu Miljku, kada je boravio u Kini, jer nisu verovali da je Valter ostario. Mislili su da je Miljko Valter, jer liči na Batu - prisetio se Dačić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Bata ima sačuvano mesto u našim srcima

Prema njegovim rečima možda će u budućnosti neka institucija kulture dobiti ime „Velimir Bata Živojinović“.

- Kod nas postoje različite prakse. Možda je prošlo i nedovoljno vremena za tako nešto. Potrebno je da prođe istorijsko razdoblje da bi ljudi mogli da osete šta bi i po kom čoveku moglo da se nazove. Možda neki filmski centar u budućnosti ponese Batino ime. Velimir Bata Živojinović ima sačuvano mesto u našim srcima - istakao je Dačić.  

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ministar je napomenuo da je bilo sličnih inicijativa i u ranijem periodu. 

- Mislili smo da pre 7 ili 8 godina napravimo legat od njegove kuće u Koraćici, ali sa druge strane, kao društvo i kao država, nemamo praksu da posvećujemo dovoljno pažnje ljudima. Mislim da iz ovog događaja mogu da se uče mnoge mlade generacije. U svakom slučaju Valter će ostati upamćen za ceo život. Valter je nadživeo Batu, a nadživeće i sve nas. On će predstavljati uspomenu na jedno vreme - zaključio je Dačić.  

Dve izložbe i lični predmeti

Osim nagrada, koje krase vitrine novog legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.

Izložba "Privatno i radno", deo legata Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i segmente iz privatnog života.

Bata Živojinović Privatan arhiva porodice Živojinović
 

Multimedijalna izložba "Filmska paleta" ilustruje neke od najznačajnijih uloga Živojinovića u filmovima "Dr" (1962), "Tri" (1965), "Neprijatelj" (1965), "Skupljači perja" (1967), "Breza" (1967), "Valter brani Sarajevo" (1972), "Pas koji je voleo vozove" (1977).

U Partenonu srpskog filma

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je najveći kvalitet Bate Živojinovića moć tranformacije.

- Bata Živojinović je bio glumac najpre u okviru partizanskog filma, u kojima je igrao heroja. Podjednako se dobro snalazio u svim vidovima ovog žanra pa ga srećemo i u epskim spektaklima, vestern varijantama Žike Mitrovića, kao i u takozvanom stripovskom izrazu u režiji Šibe Krvavca.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Njegova pojava je tako postala simbol i koliko god se menjali zapleti i okolnosti ona nadilazi sve pojedinačne uloge i objedinjuje ih u jednu veliku ulogu celokupnog žanra - kazao je Pantelić i dodao da postoji i crnotalasna linija Živojinovićevog stvaralaštva u saradnji sa Žikom Pavlovićem, Sašom Petrovićem, Antom Babajom i drugim rediteljima jugoslovenskog modernizma.

Miljko Živojinović, sin Bate Živojinovića, istakao je u ime porodice "da je presrećan što je Bata ušao u Partenon srpskog filma".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike