Spomenik Bati Živojinoviću izazvao lavinu komentara na internetu: Na koga liči Valter? (FOTO)

22.10.2022

11:00

0

Skulptura slavnog glumca je u prirodnoj veličini

Spomenik Bati Živojinoviću izazvao lavinu komentara na internetu: Na koga liči Valter? (FOTO)
Valter 007 - Copyright Foto: Privatna arhiva porodice Živojinović

Spomen bista u prirodnoj veličini legendarnom jugoslovenskom i srpskom glumcu, Bati Živojinoviću otkrivena je ispred Centra za kulturu u Sopotu.

Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice "Braća Jeremić" iz Vrčina.

Figura Bate u prirodnoj veličini, obučenog u šumadijsku narodnu nošnju dok sedi na klupi, trebalo je da bude postavljena još u julu, za vreme filmskog festivala “Sofest”. Međutim, zbog raznih problema, svečano izlaganje je pomereno.

Spomen bista je otkrivena simbolično na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, jer se taj datum poklapa sa tematikom mnogih Batinih ratnih filmova.

Kako je Velimir Bata Živojinović jedan od osnivača filmskog festivala u Sopotu, koji je ove godine slavio svoj jubilej, a ostavio je dubok trag u domaćoj kinematografiji, nagrada za najboljeg glumca filmskog festivala nosi njegovo ime.

Spomen bistu su otkrili predsednik Gradske opštine Sopot, Živorad Milosavljević i gradski menadžer, Miroslav Čučković.

Bata Živojinović Privatan arhiva porodice Živojinović
 

- Bata je bio umetnik i građanin sveta, planetarna glumačka pojava čiji je film „Valter brani Sarajevo“ najgledaniji film u istoriji svetske kinematografije. Na ovom mestu, gde filmski festival stanuje već pola veka, Valter će biti na večnoj straži umetnosti i slobode  – izjavio je predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević.

Odmah nakon što je spomenik otkriven osvanule su fotografije na društvenim mrežama, a zatim je krenula i lavina komentara, uglavnom negativnih.

Neke je spomenik podsetio na narodne pevače Miloša Bojanića i Novicu Zdravkovića, dok su neki posumnjali da je spomenik polovno kupljen kip Kristofera Volca.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Mnoge je figura Bate u sedećem položaju podsetila na Tiriona Lanistera, lika iz serije “Game of Thrones”, a neke je i podsetio na patuljke i hobite Pitera Džeksona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike