Unuka Bate Živojinovića za 24sedam o spomeniku oko kog se podigla velika prašina (FOTO)

25.10.2022

09:06

0

Odmah nakon što je spomen bista otkrivena osvanule su fotografije na društvenim mrežama, a zatim je krenula i lavina komentara, uglavnom negativnih

Unuka Bate Živojinovića za 24sedam o spomeniku oko kog se podigla velika prašina (FOTO)
Velimir Bata Živojinović - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Spomen bista u prirodnoj veličini legendarnom jugoslovenskom i srpskom glumcu, Bati Živojinoviću otkrivena je pre nekoliko dana ispred Centra za kulturu u Sopotu.

Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice "Braća Jeremić" iz Vrčina.

Bata Živojinović Privatan arhiva porodice Živojinović
 

Figura prikazuje Živojinovića u prirodnoj veličini, obučenog u šumadijsku narodnu nošnju dok sedi na klupi. Spomen bista je otkrivena simbolično na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, jer se taj datum poklapa sa tematikom mnogih Batinih ratnih filmova.

Odmah nakon što je spomenik otkriven osvanule su fotografije na društvenim mrežama, a zatim je krenula i lavina komentara, uglavnom negativnih.

Neke je spomenik podsetio na narodne pevače Miloša Bojanića i Novicu Zdravkovića, dok su neki posumnjali da je spomenik polovno kupljen kip Kristofera Volca.

Mnoge je figura Bate u sedećem položaju podsetila na Tiriona Lanistera, lika iz serije “Igra prestola”, a neke je i podsetio na patuljke i hobite Pitera Džeksona.

Dina Živojinović, unuka proslavljenog glumca je za naš portal izjavila da ovaj spomenik, uprkos različitim reakcijama, predstavlja znak ljubavi i pažnje prema njenom dedi.

Dina Živojinović Foto: Privatna arhiva/Dina Živojinović
 

- Lepota umetnosti se nalazi u slobodi interpretacije. Vajar Ranko Đanković je uspeo da iskaže svoj talenat uz podršku gradonačelnika opštine grada Sopot Žike Milosavljevića i livnice „Jeremić“. Naša porodica je veoma zahvalna ovom svečanom događaju, a ja lično vidim još jedan znak ljubavi i pažnje prema našem dragom Bati - istakla je Živojinovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike