Pikasova dela koja je stvarao sa ćerkom prvi put u javnosti: Dirljivi trenuci zabeleženi na slikama (FOTO)

19.06.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Još uvek imam predivna sećanja na vreme kada smo zajedno crtali u kuhinji. To je bilo jedino mesto u stanu u kome je bilo toplo“, prisetila se Maja Ruiz-Pikaso

Pikasova dela koja je stvarao sa ćerkom prvi put u javnosti: Dirljivi trenuci zabeleženi na slikama (FOTO)
Pablo Pikaso - Copyright Profimedia

Pikasov muzej u Parizu predstavio je izložbu nikad ranije izlaganih dela velikog španskog umetnika, koje pripadaju njegovoj najstarijoj ćerki Maji Ruiz-Pikaso.

Izloženo je devet velikih Pikasovih radova, kao i lični i porodični predmeti koji datiraju iz perioda od 1895. do 1971. godine. Pored toga, tu su i crteži, slike, fotografije, bojanke i knjiga „Kako se slika“, koju su umetnik i njegova ljubavnica Marija-Tereza napravili za Maju.

Izložba „Maja Ruiz-Pikaso, ćerka Pabla“/Profimedia
 

Na izložbi koja nosi naziv „Maja Ruiz-Pikaso, ćerka Pabla“, zajedno su radili kustos Pikasovog muzeja u francuskoj prestonici Emilija Filipot i Majina ćerka Dajana Vidmajer-Ruiz-Pikaso, koje su slučajno otkrile crteže i skice dok su prolazile kroz skladište ove ustanove kulture. Dajana je sve to pokazala majci, koja danas ima 86 godina, a Maja se setila da je te crteže pravila sa slavnim ocem, i da je tada nedostajalo vremena, papira i olovaka, prenosi Artnet.

Izložba „Maja Ruiz-Pikaso, ćerka Pabla“/Profimedia
 

„Koliko puta smo čuli da neko, dok gleda Pablovo delo, kaže: ’Dete je to moglo da uradi’, napisala je Dajana u knjizi koja prati ovu izložbu. Mnoge umetničke revolucije 20. veka dočekane su sa ismevanjem i skandalima, ali u Pikasovom slučaju postoji tračak istine u toj presudi - istakla je Maja Ruiz-Pikaso i otkriva da je misterija života, a samim tim i detinjstva, uvek ispunjavala njenog oca.

Maja Ruiz-Pikaso/Profimedia
 

Pikaso je crtao sa Majom onako kako je crtao sa svojim ocem, inače profesorom crtanja, a skice otkrivaju ovu dirljive trenutke.

- Zato je verovatno moj otac pisao u moje sveske i bojio mojim olovkama. Još uvek imam predivna sećanja na vreme kada smo zajedno crtali u kuhinji. To je bilo jedino mesto u stanu u kome je bilo toplo - prisetila se Maja za Observer.

Izložba „Maja Ruiz-Pikaso, ćerka Pabla“/Profimedia
 

Izloženi crteži pružaju uvid u Pikasa kao oca i umetnika.

- Postoji prelepa stranica na kojoj on crta činiju, a ona je drži. Ponekad Maja slika jednu, a on drugu sliku, pokazujući joj kako da to najbolje uradi. Nekad bi prikazivali različite scene, kao što su recimo scene cirkusa, onda bi on nacrtao psa ili šešir, a ponekad bi koristio celu stranicu da nacrta jednu stvar. To je bilo veoma interesantno - istakla je Dajana Vidmajer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike