Misterija Pikasovih slika: Tajna koja je šokirala istoričare umetnosti (FOTO)

12.12.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni umetnik je uz slikarske boje koristio nešto što svako ima u svom domaćinstvu

Misterija Pikasovih slika: Tajna koja je šokirala istoričare umetnosti (FOTO)
Pablo Pikaso - Copyright Profimedia

Umetnički institut iz Čikaga se udružio sa Nacionalnom laboratorijom Aragona kako bi konačno rasvetlili jednu misteriju koja je dugo kopkala istoričare umetnosti.

Zahvaljujući instrumentu koji funkcioniše po principu rendgenskih zraka, istraživački tim uspeo je da zaviri u hemijski sastav boja Pikasovih slika i tako dođe do interesantnog zaključka.

Pablo Pikaso/Profimedia
 

Naučnici su potkrepili argumentima teoriju prema kojoj je Pikaso koristio farbe umesto tradicionalnih slikarskih boja. Ova tehnika proizvela je potpuno nov stil u slikarstvu - platno je bilo prekriveno sjajnim prizorima, zamućenih ivica, a potezi četkom su ostali nevidljivi.

Nikome nije palo na pamet da je reč o najobičnijoj farbi

Prednost farbe se sastojala i tome što se znatno brže sušila od slikarskih boja, pa je ona postala prvi izbor mnogih umetnika Pikasovog doba.

Mnogi istoričari umetnosti su godinama pokušavali da prodru u tajnu boje koju je koristio Pikaso. Većina je smatrala da se radilo o specijalno napravljenoj boji i nikome nije palo na pamet da se radi o najobičnijoj farbi koju svako ima u svom domaćinstvu.

Profimedia
 

Frančeska Kasadio sa Umetničkog instituta u Čikagu, jedan od koautora ove studije, rekla je da ono što vidimo golim okom može da zavara, i da se upravo na ovom mestu ukrštaju umetnost i nauka. Upravo na tački preseka nauke i umetnosti odgovoreno je na jedno od najvećih pitanja u svetu slikarstva - Pikaso je koristio "Ripolin", prvu komercijalnu farbu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike