Knjiga koja hvata za grkljan: 24sedam na promociji romana Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“ (FOTO/VIDEO)

11.02.2023

08:05

0

Reditelj je naglasio da je ovo delo nastalo kao potreba da se oduži Peteru Handeku, „čoveku koji je zadužio Srbiju“

Knjiga koja hvata za grkljan: 24sedam na promociji romana Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“ (FOTO/VIDEO)
Emir Kusturica je čitao odlomke svoje knjige - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

- Filmovi Emira Kusturice hvataju za grkljan i mošnice, videćemo da li će tako biti i sa knjigom „Vidiš li da ne vidim“ - izjavio je sinoć pisac Vladimir Pištalo na promociji Kusturičinog romana, koja je održana u Narodnoj biblioteci Srbije.

On je podsetio da se njegov otac družio sa ocem Emira Kusturice, a da on danas govori o njegovoj knjizi i umetnosti i da to predstavlja „neki kontinuitet života“.

24sedam/Katarina Mihajlović
Goran Gocić, Emir Kusturica i Milo Lompar

Knjiga može da uhvati za grkljan

Emir Kusturica, koji je prisustvovao promociji i čitao delove svoje knjige, nije baš mogao da se u celosti složi sa konstatacijom Pištala, ali je rekao da „knjiga može da uhvati za grkljan“.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Proslavljeni srpski i svetski reditelj je istakao da mnogi osporavaju ideju da reditelji mogu da pišu, ali, kako je naveo, ovde je reč o celovitosti umetničkog bića koje se izražava kroz film ili pisanu reč.

24sedam/Katarina Mihajlović
Vladimir Pištalo

- Književnost je ta koja dopire do samog dna duše dok film stvara simbole - rekao je Kusturica.

On je objasnio da je knjiga „Vidiš li da ne vidim“ nastala kao potreba da se oduži Peteru Handkeu „čoveku koji je zadužio Srbiju“ .

- Knjiga je nastala tragom Dostojevskog da priče ne treba izmišljati, nego ih tražiti u životu - otkriva Kusturica.

24sedam/Katarina Mihajlović
Emir Kusturica

Najviše napadan zbog Handkea

Kako je rekao, kada su ga napadali, najčešće je to bilo zbog Handkea, a u tome je prednjačila „takozvana druga Srbija“ čija je „ljubav prema mržnji“ eskalirala, dok je on, kao umetnik, imao potrebu da se zahvali Handkeu koji je „svojim telom branio Srbiju“ jer je uvek bio na strani pravde.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Knjiga je inspirisana jednim novinskim člankom i ide u tri toka u kojima se Handke pojavljuje kao realan lik, ali i fiktivni, pod imenom Petar Spaleolog, koji u pojedinim delovima knjige ulazi u dijalog sa pripovedačem.

24sedam/Katarina Mihajlović
Milo Lompar

Dar za davanje naslova

Milo Lompar, istoričar književnosti, je rekao da knjiga „Vidiš lli da ne vidim“ kreće od anegdote, prelazi u parabolu, da bi se završila kao esej.

On je naglasio da ovaj roman epohi „nevidljivog đavola“ postavlja ključno pitanje - da li umetnik može biti subverzivan?

24sedam/Katarina Mihajlović
Goran Gocić

Goran Gocić, dobitnik Ninove nagrade i autor knjige „Emir Kusturica: Kult margine“ je izdvojio izuzetan komediografski dar velikog reditelja u knjizi „ Vidiš li da ne vidim“:

- Posebno se divim njegovom daru za davanje naslova knjiga. Svi mi koji pišemo znamo koliko je to velika muka i koliko uvek lupamo glavu koji naslov je najbolji. Davanje genijalnog naslova je početak svakog dobrog dela - zaključio je Gocić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike