"Beogradski pobednik" uručen Goranu Petroviću: Nagrađeni roman pisan 22 godine (FOTO)

26.01.2023

16:00

0

Umesto zvaničnog govora pisac je pročitao svoju priču "Pećina"

"Beogradski pobednik" uručen Goranu Petroviću: Nagrađeni roman pisan 22 godine (FOTO)
Goran Petrović sa "Beogradskim pobednikom" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Nagrađivanom književniku Goranu Petroviću uručena je danas nagrada "Beogradski pobednik" za roman "Papir sa vodenim znakom" na svečanosti u Biblioteci grada Beograda.

Petrović je istakao da ima puno dragih ljudi kojima bi se zahvalio.

- To je čitav niz dragih ljudi, pre svega svima iz izdavačke kuće "Laguna". Tu je moj urednik Dejan Mihailović, a posebno bih se zahvalio Dejanu Papiću, osnivaču "Lagune", jer je bio veoma strpljiv. Retko postoji toliko strpljivi izdavač - istakao je književnik Goran Petrović, aludirajući na činjenicu da je nagrađeni roman, kao i drugi izdat u isto vreme "Ikonostas" pripremao i pisao pune 22 godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Uručenje nagrade

Umesto zvaničnog govora, Petrović je odlučio da svima pročita svoju novu prigodnu priču "Pećina", koja odgovara ovom trenutku i povodu.

Naime, Petrović je čitao zapis, belešku o svom ličnom iskustvu kada je premijerno prošle godine otišao na poziv u Kučevo, na svoje književno veče.

- Na moju veliku sramotu, u toj biblioteci u Kučevu tada sam bio prvi put, jer me je pozvala direktorka te ustanove Jovana Dišić. Da nije bilo nje i te književne večeri, ne bi bilo ni ovog mog teksta "Pećina - naglasio je Petrović i duhovito opisivao svoju avanturu u mestu koje je prvi put obišao i silazio u pećinu što vodi ka promociji knjige.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Goran Petrović

Ušao, ne ušao, uzeo - ne uzeo, kajaću se

Isprva se bojao da uđe u tu pećinu ne znajući šta ona ima i nosi, a i sami domaćini su se malo uplašili da u tom mraku ne izgube svog dragog gosta i zvezdu večeri.

- Osećao sam se kao u kakvom tamnom vilajetu: ušao, ne ušao, uzeo - ne uzeo, kajaću se - duhovito je zapisao redove pisac, te otkrio da je u tom kraju boravio davno i čuveni srpski geograf, etnolog i naučnik Jovan Cvijić, ali nije ulazio u pećinu.

Petrović je ocenio da je književno veče tada bilo uspešno.

Kako kaže, govorio je sve šta je imao na umu o knjizi i imao je prijatan susret sa malobrojnom ali srdačnom publikom.

Svečana dodela nagrade u svom sadržaju je podrazumevala i čitanje odomaka iz romana "Papir sa vodenim znakom", koje je interpretirao mladi glumac Jovan Jovanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Beogradski pobednik

Nagrada od 10.000 evra

Podsetimo, književna nagrada "Beogradski pobednik" se sastoji od statuete Pobednika, autora - akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Odluka za nagradu je doneta većinom glasova - predsednik žirija profesor dr Predrag Petrović i članovi dr Nataša Anđelković i prof. dr Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, dok su dr Vesna Trijić i dr Slađana Ilić glasali za reditelja Emira Kusturicu i njegov roman "Vidiš li da ne vidim" o austrijskom književniku i Nobelovcu Peteru Handkeu.

Kako je istakao danas predsednik žirija dr Predrag Petrović, roman "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, a autor se odlučio da radnju romana smesti u rani novi vek i renesansu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Apsurd i licermerje

Time je Petrović, nadovezajući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj formi - groteska, burleska, parabola, kao i Bokačovska lascivnost.

Predsednik žirija je čitao opsežnu i detaljnu analizu romana u obliku obrazloženja, gde je naveo da autor u delu ima pažljivo izvedene stilske i pripovedačke metamorfoze, upravo nalik spomenutog Bokača.

- Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom gde se prepoznaju teme kao problem položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja - zapisao je stručni petočlani žiri.

U najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini ušli su: "Vlastelinstva" Bojana Vasića (Treći Trg / Srebrno drvo),  "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice (Srpska književna zadruga), "Mir i mir" Mirjane Novaković (Laguna),  i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević (Bedem knjige).

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Šta sve hartija može da trpi

Predrag Petrović je naglasio da se u romanu ističe kako se na papiru piše u to doba, šta sve može hartija da trpi, pozicija umetnika - pisca se vremenom menja, tako da je ovo bogata romaneskna struktura književnog dela.

- Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno kao deo zamišljenog ciklusa romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, romaneskne celine. Na kraju ostaje iskonska čovekova potreba za pričom i pripovedanjem, kako su to stvarali Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Miguel de Sevantes ili Bokačo -zaključio je predsednik žirija.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov ocenila je da nagrada "Beogradski pobednik" predstavlja dragulj u kruni književnih priznanja koju dodeljuje ova kulturna ustanova, te je zahvalna svim izdavačima i pojedincima za učestvovanje u jakoj konkurenciji.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Uskoro dodela nagrade "Dušan Radović"

Ninkov je pozvala čitaoce da čitaju nagrađeni roman "Papir sa vodenim znakom" i "Ikonostas" takođe od Gorana Petrovića, kao i sva njegova dela, i da se upoznaju sa svim naslovima užeg i najužeg izbora za ovu nagradu, i najavila je uskoro dodelu nagrade "Dušan Radović" za dečiju književnost.

Goran Petrović je za roman "Papir" već osvojio nagradu Vukove zadužbine i "Beskrajni plavi krug" Matice srpske iz Novog Sada.

Književna nagrada "Beogradski pobednik" je nastala 2021. godine, osnivač je Biblioteka grada Beograda, i prema predispozicijama, mogu konkurisati romani isključivo na srpskom jeziku objavljeni od 15. decembra 2021. do 31. decembra 2022. godine.

Prethodni i ujedno prvi laureat "Beogradskog pobednika" 2022. bio je pisac Drago Kekanović za svoj roman "Privrženost" (Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2021).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike