Dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević: Sada će biti velika frka

23.01.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Spisateljica je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman "jer su pokazali koliko su pametni"

Dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević: Sada će biti velika frka
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Ninovu nagradu za najbolji roman 2022. godine na srpskom jeziku dobila je Danica Vukićević za "Unutrašnje more" (Nojzac).

- Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično - istakla je Vukićevićeva u obraćanju nakon proglašenja, na svečanosti u hotelu Moskva.

Tanjug/Rade Prelić
 

Na današnjoj završnoj sednici žirija za Danicu Vukićević su glasali Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, dok je Marija Nenezić glasala za "Koljku i Sašenjku" Uglješe Šajtinca, a za "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića je bio predsednih žirija Teofil Pančić, koji je zbog bolesti bio odsutan.

Zahvalna članovima žirija jer su pokazali da su pametni

U odluci žirija se navodi da je izabrani roman 69. Ninove nagrade "formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu".

"Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta", ocenio je žiri.

Tanjug/Rade Prelić
 

Spisateljica je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman "jer su pokazali koliko su pametni", ali i ostalima "koji nisu glasali, jer su ukazali na druge ljude".

Govoreći o formatu koji je izabrala u "Unutrašnjem moru", Vukićevićeva je rekla da su u romanu "svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča".

Knjiga kao čista radost

Iako je znaju kao pesnikinju koja piše već 30 godina, Vukićevićeva je podsetila da je objavljivala i prozne priče:

- Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige je to da nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost - navela je dobitnica.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Književnica je istakla da voli svoj roman "Unutrašnje more" koji predstavlja hologram njene ličnosti ali i ima svoj samostalni život.

Rodom Valjevka, Danica je završila Filološki fakultet na odseku Opšta književnost i teorija književnosti, kao i Ženske studije u Beogradu. Pored pesama piše prozu, eseje i književnu kritiku, a objavila je knjige poezije "Kao hotel na vetru“ (1992), "Kada sam čula glasove“ (1995), "Šamanka“ (2001),  "Visoki fabrički dimnjaci“ (2012) i druge.

Ulaznica u svet romana

Marija Nenezić je ocenila da sve više pesnika počinje da se oprobava u pisanju romana, što je na prvi pogled neobično, ali je Vukićevićeva među retkima koja "uspeva da iskorači iz usko lirske prespektive i donese jednu širu romanesknu sliku sveta".

- To je ulaznica u svet romana, a to je Danica uspela - naglasila je Nenezićeva.

Tanjug/Rade Prelić
 

Svirčev je rekla da je glasala za Danicu pošto "autorski uspeva da kreira celovitu viziju sveta, romanesknu i inovativno, da sliku nudi preko fragmenta pokazujući transformativnu moć fragmenta".

- Autorka uspeva da nam pokaže jezičkom i misaonom sugestivnošću da fragment može da bude kohezivna snaga teksta - navela je Svirčev.

Roman koji ne prodaje svoju dušu za kikiriki

Milena Đorđijević je navela nekoliko paradigmatskih specifičnosti da debitanti mogu smelo, snažno i zaokruženo da postanu najbolji u godini kao i da vrsna pesnikinja može postati snažan romanopisac. Prema njenim rečima, "Unutrašnje more" uspeva da "kroz kontrast i negaciju romana kao književne forme istovremeno postaje roman".

Tanjug/Rade Prelić
 

- U jednoj priči u ovom romanu kaže se da junakinja ne daje dušu u zamenu za kikiriki. „Unutrašnje more“ ne prodaje svoju dušu za kikiriki - istakla je Milena Đorđijević.

Goran Korunović je naveo da je "Unutrašnje more" "roman rizika radikalnog pisanja knjiga koje zahvata naše iskustvo od intimne ravni, interpersonalne, do društveno-političke stvarnosti, a dotiče se i metafizičkih tema.    

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike