Danici Vukićević uručena Ninova nagrada: Živela ljubav i književnost (FOTO)

30.01.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Dobitnica je izrazila zahvalnost svim piscima koji su deo književne scene, a posebno onima koji su ušli u izbor za ovo priznanje, kao i članovima žirija

Danici Vukićević uručena Ninova nagrada: Živela ljubav i književnost (FOTO)
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Ninova nagrada za najbolji roman danas je uručena Danici Vukićević za "Unutrašnje more" na svečanosti u Ateljeu 212, gde je za ličnost godine proglašen Aleksandar Kavčić.

Plaketu je Danici Vukićević uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković, autorka romana "Deca".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kontinuitet i prestiž

U svom obraćanju, Vukićevićeva se, između ostalog, zahvalila NIN-u, koji je, kako je istakla, opstao, sačuvao sebe i nagradu.

- U okviru tog očuvanja postoje dva egzotična svojstva - kontinuitet i prestiž. Osećam se kao deo tog kontinuiteta, a nagrada je prestižna - rekla je spisateljica, nagrađena aplauzima u prepunoj dvorani.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Vukićevićeva je izrazila zahvalnost i svim piscima koji su deo književne scene, a posebno onima koji su ušli u izbor za Ninovu nagradu, kao i članovima žirija.

- Pre svega članovima žirija koji su glasali za mene, zato što su pametni, što su me obasjali, zbog hrabrosti i poštenja, što su ukazali na nešto novo. Ova knjiga je vesnik jedne nove paradigme. Vreme će pokazati - navela je dobitnica.

Vera u sebe

Danica se zahvalila i članovima žirija koji nisu glasali za nju jer su "pokazali drugačiji književni ukus".

- Treba da verujemo u sebe, jer sam ja primer nekoga ko je sve vreme iz čista mira verovao u sebe. Živela ljubav i književnost.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Članica žirija Žarka Svirčev je pročitala obrazloženje žirija u kome se ističe da je "Unutrašnje more" roman nas, danas i ovde, naše epohalne situacije i iskustva.

Veliko zadovoljstvo čitanja

Kako je navedeno, Vukićevićeva koristi britki, suptilan i tenzičan jezik, a roman "donosi veliko zadovoljstvo čitanja" i pokazuje da "u našoj kutluri postoje autorski glasovi koji uspevaju da našu svakodnevnicu prikažu iz silovite perspektive".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Redakcija NIN-a donela je odluku da ličnost 2022. godine bude osnivač "Fonacije Alek Kavčić", koja se bavi promocijom obrazovanja i nauke, a njemu je priznanje uručio urednik časopisa NIN Milan Ćulibrk

Prema njegovim rečima, Kavčić "radi odgovoran posao mada i opasan - podučava decu da razmišljaju svojom glavom" i pokušava da materijalno olakša obrazovanje dece.         

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike