Kako je Vladimir Kecmanović odrešio đavole: „Zlatni suncokret“ za roman o zlostavljanom dečaku

30.01.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Nagrada će piscu biti uručena krajem februara u Beogradu

Kako je Vladimir Kecmanović odrešio đavole: „Zlatni suncokret“ za roman o zlostavljanom dečaku
Vladimir Kecmanović - Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini pripala je piscu Vladimiru Kecmanoviću za roman "Kad đavoli polete", u izdanju Lagune, saopštila je danas kompanija Vital.

Kecmanovićev roman izabran je većinom glasova članova žirija Dragana Jovanovića Danilova i Vladimira Gvozdena, dok se Dragan Babić opredelio za naslov "Klara, Klarisa" Marijane Čanak, navodi se u saopštenju.

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

U konkurenciji su bili poema "A htela sam" Maje Solar, pesnička zbirka "Filatelist" Nebojše Lapčevića i roman "Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo" Slobodana Tišme.

Po čemu se izdvaja Kecmanovićev roman?

"Roman 'Kad đavoli polete' izdvaja se zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese", ocenio je žiri.

Promo/Laguna
 

Kroz vrlo zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Kecmanović je odrešio "đavole", groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog sveta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na "moral", odnosno na vlastitu "bezgrešnost", zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

Raniji dobitnici

Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se dvadeset šesti put, a među dosadašnjim dobitnicima su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović i Dragan Velikić.

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Prošlogodišnja dobitnica je Milica Vučković za roman „Smrtni ishod atletskih povreda“.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena Vladimiru Kecmanoviću krajem februara u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike