Ljubavna strast između srpske špijunke i naciste: Petar Zekavica o hemiji sa Jovanom Stojiljković u seriji "Vera" (FOTO/VIDEO)

19.01.2023

19:00

0

Špijunski triler sa elementima melodrame, kroz fikciju predstavlja istorijski lik snažne, nezavisne žene, nekarakteristične za balkansko podneblje

Ljubavna strast između srpske špijunke i naciste: Petar Zekavica o hemiji sa Jovanom Stojiljković u seriji "Vera"  (FOTO/VIDEO)
Petar Zekavica i Jovana Stojiljković - Copyright Film "Vera" Promo/Nebojša Babić

U subotu, 21. januara u 20 časova, na Prvom programu RTS-a, počinje prikazivanje serije „Vera“, inspirisane istinitom pričom o srpskoj Mata Hari - Veri Pešić, višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata.

Jednu od glavnih uloga - nacističkog oficira Karla Krausa, tumači glumac Petar Zekavica.

Produkcija GFC/Prom

Lik nacističkog oficira je zaista postojao

Serija “Vera”, kojoj je prethodio film – špijunski triler sa elementima melodrame, kroz fikciju predstavlja istorijski lik snažne, nezavisne žene, nekarakteristične za balkansko podneblje.

- Vera Pešić je zaista jedna neobična devojka, žena. Svako teško vreme rodi neobične ljude koji su primorani zbog okolnosti da dejstvuju drugačije, hrabrije. Da uzimaju jednu dozu rizika i ona u sebi svakako to nekako komponuje - naveo je Zekavica.

Inače lik nacističkog oficira Karla Krausa koga Zekavica tumači je zaista postojao, i on i Vera su bili u strasnoj ljubavnoj vezi. Pošto je Kraus u Beograd dolazio već nekoliko godina pre formalnog početka rata, 1. septembra 1939. godine, i pripremao je teren, mada ne postoje tačni istorijski podaci šta je tačno radio.

- On je u stvari bio kontraobaveštajac, nije običan špijun, jer ta reč je nekako nagla i pežorativna. On je izuzetno pametan čovek koji je uspeo da na ključnim pozicijama postavi njima potrebne ljude i preko njih dejstvuje. Vera je bila u celom tom planu izuzetno važan, a možda i glavni akter -  dodao je glumac.

O Krausu nije postojalo puno podataka, ali je postojala određena arhivska građa i podaci koje je Svetko Kovač, stručni konsultant na scenariju, zaista dobro obradio.

Produkcija GFC/Promo
 

"Bogato iskustvo" sa nacistima

- Ono što je mene pripremilo na ovu ulogu je neko moje iskustvo rada na tim nacističkim ulogama, pošto ih imam dosta u svojoj karijeri. Onda se to nekako nadovezalo na sve ono što znam, pa sam još nešto dodao - objasnio je Petar.

Pored Jovane Stojiljković i Petar Zekavice, zapažene uloge u seriji igraju Viktor Savić (Milivoje Perović), Nikola Kojo (Tanasije Dinić), Aleksandar Srećković Kubura (major Slavko Radović), Nebojša Dugalić (general Borivoje Mirković), Viktor Savić, Vuk Kostić (Radoslav Đurić), dok se Tihomir Stanić (vojvoda Kosta Pećanac) pojavljuje u ulozi Verinog oca. U ovoj seriji važne uloge tumače i Anita Mančić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Nikola Vujović, Andrej Jemcov, Miona Marković i Milica Tomašević.

Produkcija GFC/Promo
 

- Publika će seriju Vera pamtiti pre svega po samoj Veri i brilijantno urađanoj uloz Jovane Stojiljković. Mi smo svakako tu kao jedna podrška, kao jedan kontekst, ali ona stvara, ne samo Veru iz tog vremena, nego stvara i jednu veliku strast, koja je za naš odnos od izuzetne važnosti, jer ja ovo posmatram kao pre svega jednu ljubavnu priču - naglasio je, Petar Zekavica.

Koscenaristi serije su Kristina Đuković i Nedeljko Kovačić, koji je potpisan i kao reditelj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike